Els guanyadors de la 9a edició de SmartCatalonia Challenge [Foto: Generalitat]

La solució tecnològica AquiBus de l’empresa Nexus Geographics ha guanyat la 9a edició de SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta que promou el Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat.

AquiBus és un sistema per oferir informació en temps real, monitorar els autobusos i calcular indicadors de qualitat del servei, com la puntualitat o l’ocupació, a partir de l’anàlisi del BigData de posicions i la informació planificada.

S’aplica a través d’una app pel conductor, una webapp per l’operador, una webapp per l’autoritat i una app pel ciutadà, i on no cal cap instal·lació als autobusos ni inversió en maquinari. Nexus Geographics s’ha adjudicat 15.000 euros pel primer premi i farà una prova pilot amb la Direcció General de Transports i Mobilitat.

Nexus Geographics, amb seu a Barcelona, és una empresa especialitzada en geolocalització amb vint anys d’experiència. La lideren David Comas i Francesc Varela, com a fundadors i directius, i hi treballen un equip de 50 especialistes. Són experts en mapes intel·ligents, en informació geogràfica de qualitat i en tecnologia innovadora. Les apps de Nexus Geographics donen servei a més d’un miler de companyies en diferents països.

Dos premis més

El segon premi -amb una dotació de 3.000 euros- ha estat pel projecte App&Town Compagnon, de Mass Factory Urban Accessible Mobility. Té com a objectiu que persones amb mobilitat reduïda utilitzin de manera autònoma i segura el transport públic.

L’app planifica rutes més adients a l’usuari, proporciona un guiatge precís i sota un permanent monitoratge del trajecte permet emprendre accions correctores davant de qualsevol potencial eventualitat.

I el tercer premi -de 2.000 euros- se l’ha adjudicat l’empresa Formiga Online Solutions, qui ha creat l’eina TransportSegur.cat, que permet la identificació i prevenció de l’assetjament sexual, i sensacions d’inseguretat, al transport públic per carretera.

La persona usuària escaneja un codi QR per poder fer un avís de manera instantània, permetent una comunicació amb els treballadors de seguretat, els quals poden veure la localització de la usuària.

39 propostes presentades

Enguany s’han presentat un total de 39 propostes, elaborades per 31 entitats diferents, i d’aquestes s’han seleccionat deu que són les que han participat en la final en el marc de l’International Mobility Congress de Sitges.

Els premis han estat lliurats per la directora general de Transports i Mobilitat, Mercè Rius, i el director general d’Innovació i Economia Digital, Daniel Marco.

El concurs s’engloba en el marc de l’estratègia SmartCatalonia per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram