Foto: Hypatia

El grup Hypatia ha començat a caminar des d’aquesta setmana i ho fa amb el 100% del seu equip format per dones catalanes, convertint-se, d’aquesta manera, en el primer projecte que tindrà accent català en les missions de la Mars Desert Research Station (MDRS).

Aquest organisme, ubicat al desert d’Utah (EUA) ha complert 20 anys enguany, està dirigit per la Mars Society i treballa per trobar la tecnologia, les operacions i saber quines ciències són requerides en l’exploració de l’espai per part dels humans.

Hypatia està format per nou dones catalanes que, arribades des de diferents disciplines, formen un grup que aspira a convertir-se en una referència per a nenes i joves que vulguin dedicar-se a tot allò que té a veure amb l’espai i la investigació en aquest àmbit.

En femení i multidisciplinar

Les integrants són Mariona Badenas (doctoranda en Ciències Planetàries al MIT), Carla Conejo (responsable de programes de ciència de Fund Cat La Pedrera), Ariadna Farrés (investigadora al NASA Goddard Space Flight Centter), Laia Ribas (investigadora distingida a l’Institut de Ciències del Mar), Cesca Cufí (enginyera a Airbus), Núria Jar (periodista freelance), Anna Bach (product owner i analista de dades a Scopely), Neus Sabaté (investigadora principal ICREA a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona) i Helena Arias (estudiant universitària de Física i Enginyeria Mecànica i Electrònica) i juntes tenen una missió molt clara: avançar en la recerca sobre el planeta Mart, promoure l’exploració espacial i potenciar la vocació científica.

Abril 2023, una data assenyalada

Per assolir els seus objectius, han engegat la seva primera missió, anomenada Hypatia I Mission. El mes d’abril de 2023 és la data marcada en vermella a la seva agenda, i és que serà quan viatgin a l’estació anàloga de Mart al desert d’Utah, on durant dues setmanes simularan el dia a dia que podrien viure al planeta vermell i hi recrearan les condicions que podrien trobar-se en una missió d’aquestes característiques.

Al MDRS podran gaudir d’unes instal·lacions que compten amb observatoris astronòmics, un hort on podran fer investigació sobre agricultura i, fins i tot, fer cultius per al consum humà, un laboratori de set metres de diàmetre per dur a terme la seva recerca i un mòdul de reparació i manteniment de les màquines i un edifici on conviuran, format per dues plantes i un espai específic per dur a terme les activitats extra vehiculars.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram