Foto: Freepik

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat l’Estratègia municipal d’algoritmes i dades per a l’impuls ètic de la intel·ligència artificial i l’aplicarà en el dia a dia de la ciutat, on buscarà que els drets digitals dels ciutadans no quedin vulnerats.

En aquest pla, s’elaborarà un registre públic on els barcelonins podran entrar i consultar els algoritmes que utilitza el consistori, així com un observatori internacional d’IA amb la col·laboració del CIB-Barcelona Centre for International Affairs dins el marc de la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals.

La tercera pota d’aquesta estratègia serà un òrgan participatiu en què els agents socials desenvolupin una IA ètica per a la ciutat.

L’objectiu del consistori barceloní és aconseguir un model d’IA i noves tecnologies que respectin els drets humans i que posi el seu gra de sorra en una societat digital democràtica, com ja fan ciutats d’arreu com Amsterdam, Seattle, Toronto o Hèlsinki.

Tres proves pilot

La IA a Barcelona comença a ser present en diferents àmbits i mitjançant tres proves pilot ha començat a testar-se en la ciutadania.

Per una banda, l’estratègia de monitoratge d’afluència a les platges l’estiu de 2020, quan la pandèmia obligava a tenir cura dels assistents; les queixes i els suggeriments dels ciutadans han estat gestionades pel servei IRIS, que classifica les demandes dels veïns i les dirigeix al sistema responsable, mentre que el mòdul MARIO de machine learning processament del llenguatge natural n’ha simplificat el procés de classificació.

Per últim, els Serveis Socials de la capital catalana han utilitzat un algoritme per rebre les demandes i visites de persones vulnerables i que ha ajudat a derivar cada entrevista de les persones que en fan ús i que les situa en un nivell o un altre de necessitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram