Foto: ICCUB

La Universitat de Barcelona ha entregat els premis del Consell Social de la UB i de la Fundació Bosch Gimpera i ha distingit aquells projectes destacats en els àmbits de les humanitats i ciències socials, ciències experimentals i salut, astronomia i cultura, entre d’altres.

L’investigador Raimon Luna, estudiant PhD de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) ha rebut un accèssit especial en el Premi Ramon Margalef, un dels quals composen els premis del Consell Social de la UB, i ha estat gràcies a l’algorisme que ha desenvolupat per resoldre les equacions dinàmiques dels forats negres, que l’ha basat en mètodes numèrics especials.

Investigació sobre forats negres

Gràcies a aquest projecte, Luna ha pogut demostrat que les col·lisions de forats negres poden donar lloc a singularitat nues en què es trenquen les lleis d’Albert Einstein en la relativitat general. Aquest treball queda recollit en l’article “Cosmic censorship violation in Black hole collisions in higher dimensions” i ha advertit de la necessitat de comptar amb una nova física que vagi un pas més enllà de la teoria de la gravetat actual.

L’article pel qual ha estat premiat Luna forma part de la seva tesi doctoral, que ha estat dirigida per l’investigador d’ICREA Roberto Emparan, i ha estat coescrit amb els autors Tomás Andrade i David Licht, ambdós de l’ICCUB.

Dins dels premis del Consell Social de la UB també s’ha distingit l’empresa Qilimanjaro Quantum Tech, una spin-off de la Universitat de Barcelona, el Centre de Supercomputació de Barcelona i l’Institut de Física d’Altes Energies, amb el premi Senén Vilaró 2021.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram