Foto: NASA/JPL-Caltech/NASAEA/ESA/CXC/STScl/GSFCSVS/S.Barke (CC BY 4.0)

La missió LISA (l’antena espacial d’interferòmetre làser) de l’Agència Espacial Europea (ESA) ha entrat en la fase disseny després d’entrar en el programa Cosmic Vision i que l’ESA l’escollís com una de les missions de classe gran. Ara, ha entrat de ple en la Fase B1, on la missió serà refinada, en què es desenvoluparà la tecnologia i on el disseny final serà escollit i els acords internacionals quedaran establerts.

L’Institut d’Estudis Espacials (ICE) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya lideren la contribució dels centres de l’estat, establint Espanya com un dels quatre països que hi contribueixen amb un pes més rellevant i sumant-se a Itàlia, Alemanya i França.

Els investigadors de l’ICE i l’IEEC hi són presents, així com el Grup de Recerca de Ciències de l’Espai i Tecnologies de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (UB). Tot i així, l’ICE i l’IEEC són un actiu clau, i és que van aportar gran part de la documentació que descriu els requeriments i les interfícies del Data Diagnostics Subsystem (DDS), colze a colze amb la companyia SENSER-Aeroespacial, i han participat en la revisió d’altres subsistemes.

LISA constarà de tres satèl·lits separats per 2,5 milions de quilòmetres entre ells que estan disposats de manera triangular. Aquest és un instrument únic, i és que es tracta del primer observatori d’ones gravitacionals a l’espai i permetrà observar fenòmens que no es poden observar des de la Terra. És previst que el seu llançament sigui l’any 2037.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram