Estudiatns ajustant el braç robòtic [Foto: UPC]

Una quinzena d’estudiants de grau i màster de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC) han creat un braç robòtic funcional amb impressió 3D.

Conformen l’equip d’enginyeria biomèdica Arm2u i han desenvolupat un braç protètic transradial, que substitueix el braç que falta per sota del colze. És un braç mioelèctric, que es controla amb els senyals elèctrics generat de forma natural per la contracció dels músculs. L’any passat van crear una primera pròtesi i ara fet un segon prototip que permet fer els moviment de rotació del canell (pronosupinació) i obertura-tancament de la mà.

Els moviments són possibles gràcies a uns sensors EMG que recullen les ordres que el pacient envia al dispositiu mitjançant la contracció de fibres musculars determinades i transforma aquests impulsos elèctrics en un senyal que el microcontrolador pugui entendre i utilitzar.

El prototip inclou quatre parts fonamentals que treballen de forma coordinada per fer possible la mobilitat de la pròtesi

La pròtesi està fabricada en impressió 3D amb plàstic PLA. Un dels líder de l’equip, Lluís Bonet Ortuño, explica que això permet que es pugui replicar a baix cost.

El prototip inclou quatre parts fonamentals que treballen de forma coordinada per fer possible la mobilitat de la pròtesi. Hi ha el ‘socket’, que permet la subjecció ferma del dispositiu al braç de la persona; la ‘prono’, que emmagatzema la majoria de l’electrònica i serveix com a suport per als elements de comandament i d’informació de l’estat de la pròtesi; el ‘gripper’, l’element en forma de pinça que permet manipular objecte. Finalment, hi ha la part electrònica, que mitjançant un microcontrolador connecta els sensors, els motors i altres elements per controlar el dispositiu i informar-ne de l’estat a l’usuari.

Una de les millores que incorpora el segon prototip és una pantalla LCD que informa en tot moment de l’estat de la pròtesi amb informació sobre la bateria, l’esforç de les puntes dels dits i la temperatura interior del dispositiu, entre d’altres. A més, s’ha reduït el pes total del prototip i s’ha millorat l’adaptabilitat al braç de cada persona.

El ‘pilot’ és la persona per a la qual es personalitza el prototip i qui el prova en un entorn real. En aquest cas és Kyle Briggs, un estudiant nord-americà que està cursant el màster universitari en Estadística i Investigació Operativa a la UPC.

L’estudiant va ‘pilotar’ la pròtesi d’Arm2U al Cybathon Challenge que es va celebrar a Zurich el 18 de maig. En aquesta competició, persones amb discapacitats físiques posen a prova les pròtesis desenvolupades per equips de recerca de l’entorn universitari i empresarial de tot el món.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram