Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

L’investigador col·laborador de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), Toni Santana-Ros, pren part en la prova DART (Double Asteroid Redirection Test) o de redirecció d’asteroides binaris, de la NASA, i que suposa la primera missió que provi la tecnologia de desviació d’un asteroide. La NASA posa en marxa aquesta prova perquè es tracta d’una tècnica que ajuda a prevenir un impacte i evitar una col·lisió més greu.

Aquesta prova utilitza un sistema de guia autònom per a apuntar-se a sí mateix en direcció al petit satèl·lit natural de l’asteroide Didymos, Dimorphos. És previst que DART tingui un impacte de més de 21.000km/h i que modifiqui la trajectòria tant de Dimorphos com de Didymos i pel moment la data d’impacte s’ha situat en el 26 de setembre (23.14h UTC, 1.14h del 27 de setembre, hora catalana).

El paper de l’investigador Toni Santana-Ros és cabdal dins el grup d’observacions des de la Terra, per tal de caracteritzar el sistema binari de Didymos i Dimorphos. Gràcies a aquestes observacions, s’obté el màxim d’informació del sistema i permet valorar els canvis que ha propiciat l’impacte cinètic de DART.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram