Observacions de la primera llum amb l’espectògraf WEAVE [Foto: IEEC]

Un equip d’investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha pres part en les observacions de la primera llum amb l’espectògraf WEAVE, a partir del qual s’ha iniciat l’estudi de la formació i l’evolució de les galàxies. L’instrument WEAVE és un espectògraf de nova generació instal·lat a l’Observatori del Roque de los Muchachos que ha començat a generar dades d’una qualitat molt alta.

Un conjunt d’astrònoms d’Europa, d’entre els quals membres de l’IEEC han previst vuit mostrejos que permetran estudiar l’evolució estel·lar, la Via Làctia i la cosmologia. Tot plegat, treballant colze a colze amb el satèl·lit Gaia de l’Agència Espacial Europea i aconseguint un conjunt de ades referents a l’halo de la Via Làctia que serviran per fer arqueologia d’aquesta galàxia.

Les primeres observacions del WEAVE s’han fet amb el grup de fibres “Unitat de Gran Camp Integral”, un dels tres sistemes de fibres amb què compta, i s’han dirigit apuntant cap a dues galàxies del grup de galàxies quintet d’Stephan.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram