Foto: IEEC

Les col·laboracions SDSS/BOSS/eBOSS, en què ha participat l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), han estat guardonades amb el Premi Giuseppe i Vanna Cocconi 2023 en Cosmologia. A través de la seva unitat de recerca ICCUB (Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona), els investigadors Héctor Gil-Marín, Jordi Miralda, Ignasi Pérez-Ràfols i Licia Verde i els exmembres, Antonio Cuesta, Beth Reid i Roland de Putter han pres part en l’equip d’aquestes col·laboracions.

La Divisió de Física de Partícules i Altes Energies de la Societat Europea de Física ha distingit les col·laboracions que han contribuït a dissenyar el mapa tridimensional més detallat de l’Univers. Els trets diferencials han estat l’ús de les propietats estadístiques d’aquests mapes per inferir la geometria i el creixement de l’estructura de l’univers des de mil milions d’anys després del Big Bang fins avui.

Aquests guardons posen en relleu les contribucions excepcionals a l’Astrofísica de Partícules i la Cosmologia en els darrers quinze anys i les col·laboracions SDSS/BOSS/eBOSS en són un bon exemple.

Aquest treball ha aportat el desenvolupament de la mesura de l’oscil·lació acústica bariònica fins a convertir-la en una eina cosmològica clau per a sondejar la història de la taxa d’expansió de l’Univers fins a una cinquena part de la seva edat i ha lliurat informació clau sobre l’energia fosca, la constant de Hubble i les masses dels neutrins.

Josep Colomé, de l’IEEC, representarà Catalunya a la xarxa europea NEREUS
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram