Ramón Ignasi Canyelles [foto: arxiu personal]

El congrés Photonit 2023 arribarà al Monestir de les Avellanes, situat a Os de Balaguer (la Noguera), els dies 16, 17 i 18 de juny. Després d’alguns intents previs, el primer congrés d’astrofotografia a Catalunya tirarà endavant gràcies a l’impuls i el suport del Consell Comarcal de la Noguera, el Parc Astronòmic del Montsec i el Monestir de les Avellanes.

El monitor starlight Ramon Ignasi Canyelles és el seu impulsor i ha aconseguit bastir un programa amb prop de quinze activitats, entre jornades teòriques i sessions pràctiques. L’Agrupació Astronòmica de Sabadell en serà l’entitat convidada, tot i que també aportarà ponents a la cita.

El Photonit és el primer congrés d’aquestes característiques que se celebra a Catalunya i Canyelles ho destaca com una fita que arriba després dels intents fets cap a l’any 2010. “M’agradaria que fos el primer de molts, i significa que per fi hi hem posat fil a l’agulla”, reconeix. Sobre el programa que han aconseguit, Canyelles diu que “s’han buscat ponents de primera línia, que per la seva qualitat tècnica i científica saps que no fallaran”.

El primer congrés d’astrofotografia a Catalunya tindrà lloc del 16 al 18 de juny al Monestir de les Avellanes

D’entre els noms destacats, el director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador J. Ribas, l’astrofotògraf i guia starlight al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, Aleix Roig; el president de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, Carles Schnabel; l’astrofísic i astrofotògraf i director tècnic de l’Observatori del Montsec, Kike Herrero o Robert Porta, el director del Monestir de les Avellanes. Durant els tres dies, els participants podran conèixer els detalls i les tècniques de la fotografia del cel i la nocturna.

A més, l’organització del congrés ha optat per acollir totes les disciplines de fotografia nocturna i astronòmica, i que són la fotografia de gran camp, la fotografia planetària i la fotografia de cel profund. Sobre la seva ubicació, la Noguera, aquest va ser el primer cel català certificat com a starlight, l’any 2013. Des d’aleshores, aglutina 19 municipis i s’estén fins als 1.400 quilòmetres quadrats.

Ramon Ignasi Canyelles ha analitzat el paper de Catalunya dins el món de l’astrofotografia i ha destacat que faria falta més unió a l’hora d’impulsar accions conjuntes: “penso que es va molt per lliure, en el nostre país, a diferència de l’estat, que hi ha una unió ràpida i en què tothom col·labora”. El lleidatà ha reblat que el congrés “serà un punt de trobada, tenim moltes ganes i il·lusió”.

Inscriu-te als perfils d'espai.mèdia a les xarxes socials
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram