Impressió artística del magnetar de període ultrallarg [Foto: ICRAR]

Un equip internacional on pren part l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) ha descobert un nou tipus d’objecte estel·lar inèdit pel que fa a la comprensió de la física de les estrelles de neutrons. En aquesta troballa hi han pres part, també, la Universitat de Curtin, com a líder, i el Centre Internacional per a la Investigació de Radioastronomia.  Els investigadors de l’ICE-CSIC que hi participen són Nanda Rea i Francesco Coti Zelati.

L’objecte que s’ha detectat podria ser una magnetar de període ultra llarg, un tipus d’estrella poc comú de neutrons amb camps magnètics extremadament forts i que poden ocasionar forts espetecs d’energia. De fet, i estudiant la velocitat a què gira, podria ser el radiomagnetar de període més llarg mai abans detectat. Però les indagacions indiquen que podria tractar-se d’una estrella nana magnètica, una etapa avançada en la via d’una estrella similar al Sol.

Aquest descobriment té implicacions importants en la comprensió de la física de les estrelles de neutrons i les nanes blanques, tot i que també aporta dades sobre el comportament dels camps magnètics en entorns extrems.

Aquest article s’ha publicat a la revista Nature i pot consultar-se en línia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram