Imatges del treball sobre el terreny dels investigadors [Foto: UPC]

El professor de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i investigador de l’Institut en Ciència i Tecnologies de la Sostenibilitat de la UPC, Martí Rosas, pren part en el projecte PYRENEES4CLIMA. Aquesta iniciativa pretén adaptar la regió dels Pirineus al canvi climàtic i ho farà amb tres casos pilot a l’estació de La Molina, a l’agrupació d’estacions Porté-Puymorenis, Formiguères i Cambre d’Aze i a les estacions d’esquí Chalets d’Iraty i Irati-Abodi.

La tasca de Martí Rosas serà la de participar en una de les onze àrees que s’han previst per a implementar el projecte, juntament amb Marc Pons i Oriol Travesset (membres d’Andorra Recerca + Innovació AR+I). Tots tres modelitzaran climàticament la zona dels Pirineus i n’avaluaran els impactes a les estacions d’esquí quant a disponibilitat de neu i freqüència d’esquiadors.

En paral·lel al treball que es faci en cadascuna de les onze àrees, es testejaran mesures d’adaptació i mitigació en diferents casos pilot. Aquestes proves serviran per a desenvolupar plans d’adaptació específics per a cada tipus d’estació d’esquí als Pirineus.

El projecte PYRENEES4CLIMA s’emmarca en el programa europeu LIFE i es desenvoluparà fins al mes de desembre del 2030. Compta amb un pressupost global de 19,5 milions d’euros, el 60 % dels quals és finançat per la Unió Europea (UE).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram