Sergi Marcén, Ester Capella, Roger Torrent i Gina Tost, alguns dels assistents a l’estrena de l’estand Catalonia del SCEWC [Foto: Govern]

El Govern aprovarà l’Estratègia de Tecnologies Quàntiques de Catalunya abans que acabi el 2024 i l’alinearà amb l’objectiu d’aportar innovació en els serveis públics, així com d’impulsar el creixement econòmic i promoure una societat digital i inclusiva. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ho ha anunciat des de l’estand Catalonia de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) que se celebrà fins al 9 de novembre a la Fira de Barcelona gran Via.

La nova estratègia que posarà en marxa l’executiu respon al paper que ha pres Catalunya com a hub tecnològic i d’innovació digital. “Tenim un recorregut que ens posiciona i capacita per fer el salt i aprofitar les oportunitats de progrés econòmic i social que se’n derivin”, ha assegurat Torrent des del SCEWC.

L’expansió de les tecnologies quàntiques arreu del món, a través d’aplicacions i solucions per a la indústria apunta que el mercat creixerà deu vegades en la dècada vinent. En clau econòmica, s’espera que s’arribin als 125.000 milions de dòlars l’any 2030. Per això, ha explicat Torrent, “és el moment de fer un pas endavant i dotar-nos d’aquesta nova estratègia que ajudi a fer de Catalunya un pol en tecnologies quàntiques, generador d’oportunitats, de creixement econòmic, d’ocupació i de millora de la vida de la ciutadania”. Torrent ha afegit que “Catalunya està preparada per al proper salt quàntic i volem fer-lo”.

La inauguració de l’estand Catalonia al SCEWC 2023 ha comptat amb la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, i els secretaris de Treball, Enric Vinaixa i Bonet i de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén i López. També hi han assistit el director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner i Sabata, així com els representants de les 19 empreses i centres tecnològics que exposen els seus serveis i solucions innovadores a l’estand Catalonia a l’SCEWC 2023. Tost ha exposat que volem donar a conèixer què pot aportar la quàntica per millorar de la vida de les persones en un futur molt pròxim, com ara comunicacions ultra-segures gràcies a la criptografia quàntica; detecció primerenca de malalties o millora de la conducció autònoma gràcies als sensors quàntics, extremadament sensibles; o aplicacions en la simulació de molècules per a la investigació de nous fàrmacs gràcies a la supercomputació quàntica.

Una vintena de companyies catalanes a l’SCEWC

Durant els dos dies de congrés, ACCIÓ acompanyarà unes vint empreses i hubs tecnològics catalans que tenen un paper rellevant en l’ecosistema digital. Tots ells mostraran els seus projectes de desenvolupament de tecnologies que tenen com a eix vertebrador les lleis de física quàntica. Les 19 empreses que hi participen són Alphanet Solutions; Anthesis Lavola; App&Town; Atlantis IT; Back2blu; Barcelona Supercomputing Center (BSC); BLOOCK; Cactus; The Center for Innovation in Transport (CENIT); Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC); Coloma+Armengol; Computer Vision Center (CVC); Euro Building Technology-Active Block; Fundació Eurecat; Fundació i2CAT; MobileKnowledge; Octocam-Maps; Sateliot i Upandbike.

L’Smart City Expo World Congress exposarà a Barcelona les tecnologies que ajuden les ciutats a ser sostenibles
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram