El xip Sargantana és el tercer de la família i pertany al projecte DRAC [Foto: BSC-CNS]

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) ha exposat el nou xip Sargantana, que correspon a la tercera generació dels processadors de codi obert Lagarto, dissenyats al complet en aquest centre. Amb aquesta nova entrega, es confirma la posició de lideratge del BSC en la investigació en tecnologies de computació de codi obert RISC-V a Europa.

El xip Sargantana millora el rendiment dels seus predecessors, corresponents al 2019 i al 2023, i és el primer capaç de trencar la barrera del gigahertz. Tot plegat, s’emmarca en el projecte DRAC (Designing RISC-V-based Accelerators for next generation Computers) i es converteix en un dels xips de codi obert més avançats al continent europeu.

Els nous xips de codi obert ajudaran a reduir la dependència tecnològica respecte les grans corporacions multinacionals i a fomentar la innovació de la col·laboració d’empreses institucions. Així, el Sargantana suposa un pas endavant en el desenvolupament de la tecnologia europea basada en RISC-V i situa el BSC-CNS com a organisme pioner en la introducció del codi obert per al disseny de xips a Europa.

El BSC-CNS situarà el MareNostrum 5 entre les 20 màquines més importants del món
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram