La consellera Mas Guix i el ministre Escrivá, reunits [Foto: Govern]

La consellera d’Economia i Hisenda del Govern, Natàlia Mas Guix, i el ministre de Transició Digital i Fundació Pública, José Luis Escrivà, han acordat el desplegament de la indústria dels semiconductors de Catalunya i han fixat dos grups de treball per al projecte Innofab. Alhora, es desplegaran diferents projectes de tecnologia quàntica.

La trobada que ha tingut lloc a Madrid ha servit per confirmar la producció de xips a Catalunya i refermar, també, la voluntat dels dos executius per a impulsar grups de treball conjunts en aquest sector. El Govern ha explicat que la planta de producció de xips de Catalunya tindrà un valor de 365 milions d’euros que finançaran amb ajudes dels fins europeus Next Generation. Aquestes instal·lacions, però, no estan encara construïdes, i constaran de 2.000 metres quadrats.

La reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez del mes de desembre ja va acordar com es finançarà la planta i ara, Mas Guix i Escrivà s’han trobat per donar llum verda a aquests projectes. L’estratègia europea Chip Act considera bàsica la creació d’una xarxa de plantes pilot per tal que les empreses i els investigadors puguin desenvolupar-hi els seus projectes abans de produir-los a gran escala. El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) hi jugarà, doncs, un paper essencial.

La titular catalana d’economia ha exposat la necessitat que els fons Next Generation cobreixin els projectes que ja existeixen en la tecnologia quàntica i fotònica, dos àmbits prioritaris per al Govern. A curt termini, l’objectiu és crear el projecte de Vall de la Quàntica, a través del qual es configurarà un ecosistema de recerca, formació, atracció i retenció de talent per a retenir empreses d’aquest sector.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram