El director de l’IEEC, Ignasi Ribas, un dels guanyadors de l’Advanced Grant 2023 [Foto: IEEC]

El Consell Europeu d’Investigació ha fet públics els 255 projectes guanyadors dels ajuts Advanced Grant, centrats a impulsar la investigació més innovadora en àmbits com la medicina, la física, les ciències socials o les humanitats. Dins d’aquesta llista final, Catalunya ha inclòs cinc noms, els quals són Ignasi Ribas (director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya), Isidora Stojanovic i Sandra Montón-Subias (Universitat Pompeu Fabra), Laura Soucek (Institut Oncològic Vall d’Hebron) i Javier Garcia (Institut de Ciències Fotòniques) així com David Mateos (Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona).

Ignasi Ribas ha guanyat aquesta ajut amb el projecte Spotless, que proposa models físics d’activitat estel·lar; mentre que Javier Garcia, de l’Institut de Ciències Fotòniques, s’ha endut l’Advanced Grant amb QUEFES, descrit com Quantum-Enhanced Free-Electron Spectromicroscopy.

Sandra Montón-Subias ho fa amb MagMa, que tracta la globalització i el colonialisme a les illes Marianes; i Isidora Stojanovic presenta Valence Asymmetries, sobre llenguatge i moralitat. Per la seva banda, Laura Soucek representa l’Institut Oncològic Vall d’Hebron amb MYCIMAX, un projecte sobre medicina.

A aquests cinc noms, se suma el de David Mateos, investigador ICREA del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB), pel projecte HoloGW, que s’encarregarà de gestionar reptes de la cosmologia i de l’astrofísica que no han estat resolts.

Un investigador de la Universitat de Barcelona rep un ajut Advanced Grant del Consell Europeu d’Investigació
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram