Un equip d’investigadors coordinat des del Departament d’Enginyeria de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i amb la participació de la Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha iniciat el projecte DANGER (Ciberseguretat per a la detecció, anàlisi i filtratge de continguts falsos o maliciosos en entorns d’hiperconnectivitat), el qual té per objectiu incrementar la seguretat i la fiabilitat de les xarxes i reduir els ciberatacs.

El projecte, que es desenvoluparà durant els dos propers anys, s’impulsa en el marc de la convocatòria de cofinançament llançada per l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) del Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública.

L’objectiu principal de DANGER és millorar la seguretat de les xarxes mitjançant eines que analitzin la informació i permetin la identificació maliciosa per fer-ne un filtratge posterior. L’equip durà a terme recerca d’alt nivell en àrees concretes de l’àmbit de la ciberseguretat, potenciant la valorització i la transferència dels resultats a la societat i als sectors productius, així com la divulgació a diferents tipus de públic.

“El projecte aborda les creixents amenaces digitals, com ara la desinformació i els ciberatacs, que representen riscos significatius per a la societat. La propagació de contingut fals soscava la confiança a les institucions, mentre que els ciberatacs poden resultar en el robatori de dades sensibles o en interrupcions en serveis vitals”, explica Jordi Herrera Joancomartí, professor de la UAB i coordinador del projecte.

La iniciativa també pretén “preservar la integritat de la informació en un món digital on la manipulació de dades és fàcil. Com que desenvolupa eines per detectar i combatre la desinformació, el projecte promourà un ambient en línia més fiable i segur, on els usuaris puguin confiar en la veracitat de la informació que consumeixen”, afegeix.

Protegir usuaris i creadors

El projecte DANGER busca generar solucions per detectar contingut fals mitjançant l’aprenentatge automàtic per tal de protegir els usuaris de les xarxes socials i els creadors de contingut davant de les deepfakes. També s’aplicarà la tecnologia blockchain i la seva capacitat per proporcionar traçabilitat immutable i transparent de les dades i transaccions, per tal de rastrejar i verificar l’autenticitat i la integritat dels continguts multimèdia.

En aquest sentit, se subratlla que les marques d’aigua i les credencials per a continguts multimèdia generades mitjançant la tecnologia blockchain poden ser eines valuoses per garantir l’autenticitat i la integritat del contingut, i augmentar la confiança en els mitjans digitals.

En el marc de DANGER, l’equip d’investigadors de la UAB i la UOC també cerca generar solucions per als dispositius de la internet de les coses i les transaccions amb criptomònades, així com millorar la seguretat de les xarxes 5G.

“Una de les dificultats principals del projecte rau en l’evolució constant de les amenaces. Qualsevol solució desenvolupada dins del projecte ha de ser flexible i adaptable per fer front a noves formes de desinformació i de vulnerabilitats emergents. A més, el projecte implica una complexitat tècnica considerable. El desenvolupament de sistemes de detecció de contingut fals, protecció contra ransomware, seguretat en criptotransaccions i altres aspectes involucra tecnologies avançades i conceptes tècnics complexos”, apunta Jordi Herrera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram