Funcionament del QUIONE [Foto: Govern]

Un equip de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha construït el primer microscopi de gasos quàntics del món capaç de detectar àtoms individuals de gasos quàntics d’estronci. Aquesta fita, batejada amb el nom de QUIONE, suposa un pas clau per a posicionar Catalunya i el seu ecosistema d’innovació en el mapa mundial de la quàntica i de les tecnologies disruptives i emergents.

La investigadora Leticia Tarruell dirigeix l’equip que ha assolit la construcció d’aquest microscopi. Amb ell, que és un processador o simulador quàntic analògic, es podrà tractar el comportament i les propietats dels materials quàntics complexos i simplificar i resoldre problemes que els ordinadors actuals no poden solucionar.

El nou simulador quàntic QUIONE s’ha desenvolupat en el marc del programa de l’ICFO que duu el mateix nom, cofinançat per la Secretaria de Polítiques Digitals del Govern de Catalunya. El seu objectiu serà la construcció d’ordinadors quàntics basats en àtoms ultrafreds i inclou el processador quàntic QUIONE i un processador híbrid analògic digital anomenat QUIONE II, actualment en construcció.

El Govern segueix, doncs, una estratègia quàntica, que se sumarà a les dissenyades en tecnologies digitals avançades (tecnologies mòbils, blockchain, intel·ligència artificial i NewSpace) i de la qual és previst que el seu llançament sigui abans que acabi el 2024.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram