[Foto: BSC]

El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) ha participat en la creació de dos bessons digitals dins el projecte Destination Earth (DestinE), de la Unió Europea, i la qual s’emmarca en el Pacte Verd Europeu per a donar resposta a la necessitat de millorar la capacitat de resposta de la societat davant els reptes mediambientals. A principis de juny es tancarà la primera fase, en què es demostrarà a escala dels prototips dels dos primers bessons digitals.

El professor ICREA Francisco Doblas-Reyes ha liderat aquest treball i ha convertit el BSC en un dels centres que ha participat, d’una manera més destacada, en el desenvolupament del bessó digital del clima. En aquesta primera fase s’ha creat un bessó digital d’adaptació al canvi climàtic i un altre bessó digital de fenòmens meteorològics i geofísics extrems. En el cas del primer, amb el BSC com a actor protagonista, oferirà una capacitat nova per a avaluar l’impacte de les decisions socioeconòmiques i polítiques futures, les quals corresponen a diferents escenaris d’emissions. I ho farà a partir de simulacions numèriques climàtiques d’avantguarda a escala global que faran estimacions dels riscos climàtics corresponents amb una resolució espacial sense precedents.

Més enllà del BSC, la creació dels bessons digitals ha implicat altres centres d’arreu d’Europa enfocats en el clima i la supercomputació, així com serveis meteorològics nacionals i institucions que estudien els impactes climàtics. El centre finlandès CSC (IT Center for Science) ha coordinat la seva participació i ha acollit, també, la col·laboració del Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini i altres iniciatives europees.

Quant a la segona fase, el projecte DestinE utilitzarà el superordinador del BSC MareNostrum 5, una col·laboració a la qual s’arriba gràcies a l’accés estratègic concedit a través d’una convocatòria d’accés especial de l’EuroHPC JU.

El Barcelona Supercomputing Center enllesteix el projecte CALLISTO d’observació de la Terra
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram