[Foto: Adi Goldstein a Unsplash]

La Secretaria de Política Lingüística ha actualitzat el directori La llengua catalana i les tecnologies del llenguatge i ha fet evident el creixement del nombre de productes i serveis digitals que inclouen el català. Així, actualment es registren 177 productes en català dels 295 que s’han analitzat, un augment de 16 punts respecte dels darrers guarismes.

La referència eren els 50 en català dels 159 analitzats l’any 2020, mentre que les últimes xifres creixen fins a un percentatge del 60%, amb 177 de 259. El creixement absolut es queda en un 250% i posa en relleu que en els últims quatre anys s’han duplicat els recursos rellevants del sector, de 159 a 295.

Dins les tecnologies del llenguatge, la presència del català ha crescut, sobretot en l’àrea del reconeixement automàtic de la parla, el qual ha passat dels 6 als 25 productes. Els sectors en què també han crescut han estat el de les iniciatives relacionades amb els models de llenguatge extens, dins la categoria sistemes d’interpretació del llenguatge natural. Per altra banda, el 74 % de productes i serveis de l’àrea de les intel·ligències artificials orientades a la conversa i generació de text accepten el català.

L’actualització del directori també ha evidenciat les mancances del català i les iniciatives en què no s’incorpora. En els serveis relacionats amb activitats de lleure han disminuït els programes en la categoria d’assistents de veu i es deu a la davallada del consum d’aquests productes provocada pel canvi de paradigma que suposen les IA generatives.

El projecte AINA incorpora les variants dialectals del català en un nou model de síntesi de veu
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram