L’equip UPC Space Program, en la presentació del ròver GAIA [Foto: UPC]

L’equip UPC Space Program ha presentat GAIA, el vehicle ròver marcià que participarà a l’European Rover Challenge 2024 del 6 al 8 de setembre. Construït pels 30 estudiants que integren l’equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha estat seleccionat entre 69 conjunts de 23 països d’arreu del món i viatjarà a Cracòvia (Polònia).

GAIA pesa 65 kg, fa 1,3 metres d’alçada i es mou sobre quatre rodes amb tracció total. Equipat amb un braç robòtic amb sis graus de llibertat, una càmera estèreo que ofereix imatges en 3D i amb visió autònoma generada a partir d’un algoritme de navegació, integra un mòdul perforador que recollirà mostres de profunditat i una estació meteorològica amb diferents sensors.

El tret d’identitat del ròver de la UPC és que pot transportar un dron de navegació autònoma, batejat com a Grasshopper pels estudiants, i el qual reconeixerà punts d’interès. Dins la competició, haurà de superar amb èxit les vuit proves de l’ERC 2024, i les quals són l’exploració científica del terreny; la recol·lecció i el pesatge d’una mostra de roca amb el braç robòtic; la recol·lecció i el pesatge d’una mostra a 30 cm de profunditat amb el perforador; la construcció de blocs amb el braç robòtic; la navegació autònoma del ròver pel terreny; la navegació autònoma del dron; l’operació en un panell d’interruptors amb el braç robòtic; i la recol·lecció de provetes amb el braç robòtic a contrarellotge.

L’European Rover Challenge és un concurs universitari internacional impulsat i organitzat per l’European Space Foundation i enguany celebra el seu desè aniversari. L’UPC Space Program de l’ESEIAAT de la UPC està integrat per Aiyanna Anguera, Arnau Reyes, Adrià Barja, David Capdevila, Marc Bracons, Gonzalo Campos, Pablo Antonio, Margalida Ciucio, Amelia Danielewicz, David García, Sara Fernández, Joel Garcia, Marçal Garreta, Laura González, Jheison Duvier, Magalí Marín, Ricard Mata, Norma Oncala, Joan Puig, Gerard Pujol, Oscar Rovira, Ana Rubio, Javier Sánchez, Pau Serrat, Enric Soler, Francesc Suasi, Ariadna Torné, Jan Vernet, Georgina Wallis, Cristina Martín, Jairo Zevallos.

Alba Badia: “Si no creguéssim que podem guanyar l’Spaceport America no aniríem a la competició”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram