Foto: CIDAI

La intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies basades en dades tenen un gran potencial per transformar el sector energètic i optimitzar com es produeix, gestiona i consumeix l’energia, davant la necessitat d’avançar en la transició cap a energies renovables, la sobirania energètica i la digitalització de tota la cadena de l’activitat. Així ho indica el vuitè llibre blanc promogut pel Centre d’Innovació en Tecnologies de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI) en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, Catalonia.AI, que se centra en la intel·ligència artificial aplicada al sector de l’energia, i concretament en l’electricitat.

La publicació assenyala el potencial d’aquesta tecnologia per orquestrar el nou paradigma marcat per la descentralització de l’energia, l’empoderament dels consumidors i l’aparició dels consumidors actius i prosumidors, l’electrificació necessària per permetre la transició energètica i la xarxa elèctrica intel·ligent.

Els resultats que recull el Llibre blanc de la IA aplicada al sector de l’energia volen contribuir a l’impuls, el foment de l’adopció i la incorporació de la intel·ligència artificial en els diferents processos que afecten l’energia, tant en la generació, com el transport i la distribució, la comercialització, el consum i el seu emmagatzematge.

Es desprèn del vuitè llibre blanc promogut pel CIDAI en el marc de l’Estratègia Catalonia.AI, centrat en la intel·ligència artificial aplicada al sector de l’energia elèctrica

El director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà assegura que “amb l’estratègia Catalonia.AI, des del Govern volem consolidar Catalunya com un pol de referència internacional en recerca, innovació, generació i atracció de talent, empreses i inversors relacionats amb la IA. I, en paral·lel, incidir en l’impacte de les tecnologies basades en les dades i la IA en sectors clau per al desenvolupament econòmic del país, com ho és el de l’energia, on, tal com es desprèn d’aquest llibre blanc, poden tenir un paper cabdal a l’hora de transformar i optimitzar la manera com la produïm, gestionem i consumim”.

“El llibre blanc ha estat possible gràcies a la valuosa contribució i assessorament de diversos experts de l’ecosistema energètic, que ha permès analitzar la seva realitat a Catalunya, en un context en què el sector de l’energia juga un paper fonamental en el desenvolupament econòmic del país”, assenyala el director del CIDAI i director científic de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas. “La publicació indica que, entre altres, la IA pot ajudar a aconseguir un consum energètic més eficient tant en la indústria com a nivell domèstic o a gestionar millor i de manera més segura la complexa xarxa de distribució elèctrica”, afegeix.

Entre els reptes del sector energètic a curt i mitjà termini que assenyala el llibre blanc, destaquen la transició energètica per fer front a l’emergència climàtica, tenint en compte a més de la incorporació d’energies renovables, l’eficiència i el decreixement energètic; la modernització i digitalització de la cadena de valor de l’energia; i aconseguir un balanç entre la generació d’energia elèctrica i la demanda per garantir la seguretat, la fiabilitat i la resiliència del sistema.

El vuitè llibre blanc promogut pel CIDAI en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya [Foto: CIDAI]

En aquest context, la intel·ligència artificial i les tecnologies basades en dades s’erigeixen com eines facilitadores per a la transició energètica, per incrementar la sostenibilitat, per optimitzar l’eficiència operativa i per reduir costos de les empreses i entitats del sector energètic.

Per tal d’aconseguir-ho, el llibre blanc recull algunes recomanacions com promoure la disponibilitat i compartició de dades entre els actors de l’ecosistema per obtenir models i solucions d’intel·ligència artificial de qualitat, i també vetllar per la qualitat i fiabilitat de les dades necessàries per a desenvolupar aquests models.

La publicació del CIDAI recomana promoure la disponibilitat i compartició de dades entre els actors de l’ecosistema per obtenir models i solucions d’intel·ligència artificial de qualitat

A més, subratlla la necessitat de donar a conèixer el potencial de la IA per a les organitzacions del sector, per tal de reduir la resistència al canvi i potenciar-ne l’adopció, tant en els seus processos operatius com de negoci.
El document exposa més de vint projectes promoguts per agents catalans que il·lustren de manera destacada l’aplicació de tecnologies d’intel·ligència artificial en l’àmbit de la generació, el transport i la distribució, el consum i l’orquestració d’una gestió intel·ligent de l’energia.

El CIDAI està coordinat pel centre tecnològic Eurecat i integra com a socis la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, els centres Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, la Fundació i2CAT i l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI)-UPC, a més de les empreses Huawei, NTT DATA, Microsoft, SAP i SDG Group.

Eurecat, premiat per un programari d’intel·ligència artificial
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram