Foto: Freepik

En resposta a l’avenç de la Intel·ligència Artificial i la seva aplicació a la vida quotidiana, Barcelona Activa ha programat formacions, masterclasses i accions divulgatives de la Intel·ligència Artificial (IA) i el seu impacte en el món del treball i empresarial per a coneixement de la ciutadania. L’agència ja ha atès, en els darrers sis mesos, prop de 3.000 persones que ja practiquen les seves entrevistes de feina mitjançant aquest mètode.

La IA està canviant el procés de recerca de feina i la selecció de personal. En aquest sentit, les empreses ja utilitzen les entrevistes virtuals automatitzades o el filtratge de currículums i sistemes de recomanació de candidats i candidates a través d’eines tecnològiques. És per això que Barcelona Activa acompanya les persones en l’ús de la IA per identificar oportunitats laborals, superar xatbots i robots fent ús d’un CV intel·ligent, preparar les entrevistes de feina o a treballar la marca personal mitjançant la IA amb l’objectiu d’assolir uns millors resultats en els processos de selecció en què participen.

L’agència ja ha atès prop de 3.000 persones que ja practiquen les seves entrevistes de feina mitjançant la Intel·ligència Artificial

Amb aquests preceptes, les persones usuàries de l’agència municipal ja practiquen les seves entrevistes de feina mitjançant la Intel·ligència Artificial, amb un catàleg d’activitats dissenyat per entrenar-se en l’ús d’aquesta tecnologia que s’aplica en les diferents fases de validació de persones candidates.

Així mateix, el Cibernàrium de Barcelona Activa, el servei de formació i divulgació tecnològica, compta amb més de 120 hores de formacions, actualitzades trimestralment, sobre les tendències, els usos i les aplicacions de la IA i com treure-hi partit, tant des del terreny professional com des de l’aplicació més quotidiana. Totes les formacions s’ofereixen en format presencial o virtual.

Entendre els algoritmes i els reptes d’una IA generativa

Les formacions del Cibernàrium són especialitzades per temàtiques. Així, se’n poden trobar en l’àmbit del màrqueting i la comunicació, masterclasses com ara Storytelling amb ChatGPT o les oportunitats i les amenaces de la IA en el món del periodisme. Quant al terreny de la Ciberseguretat, hi ha sessions per a protecció de dades i l’ús del ChatGPT. En el sector de la programació, es proposen sessions de codi i els impactes de la IA. En imatge i disseny, aplicacions de creativitat i continguts i narratives a través d’aquesta tecnologia. En ètica, es posa èmfasi en els algoritmes i els reptes de la IA generativa (aquella capaç de crear nous continguts originals, textos i imatges, a partir de dades existents) i el seu impacte en la indústria, entre d’altres.

L’aposta de Barcelona Activa en talent digital és clau i transversal en tots els programes formatius de l’agència de promoció econòmica municipal. La ciutadania i empreses troben cursos i masterclasses adaptades als seus perfils i necessitats, des de nivells bàsics fins a l’especialització.

Foto: Freepik

Hub a escala global

L’Ajuntament de Barcelona promou la ciutat com a hub d’IA a escala global, atraient talent i inversió estrangera, que fa créixer i diversificar l’economia de la ciutat. De fet, el Consistori, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI), està treballant en una estratègia global sobre IA.

“La intel·ligència artificial obre moltes portes noves i l’administració pública no pot deixar passar l’oportunitat de fer servir totes aquestes possibilitats per ser més eficient. Estem treballant en una mesura de govern per fer que les noves tecnologies entrin en el dia a dia de l’Ajuntament i que els processos siguin més ràpids i més eficaços. L’objectiu és que la tecnologia ens faci la vida més fàcil”, remarca el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls.

Nou curs de la IT Academy

Aquesta setmana, el campus de programació públic i municipal IT Academy ha obert un nou curs en IA aplicada al negoci. Es tracta d’un programa ‘upskilling’ en els coneixements relatius a la Intel·ligència Artificial en el món empresarial. El curs combina classes magistrals i mentories individuals i es pot sol·licitar a través del Cibernàrium de Barcelona Activa.

A través de Barcelona Activa s’impulsen accions on la IA té un paper essencial, com ara els programes de Deep Tech, fent que la ciutat esdevingui referent en l’àmbit de l’emprenedoria i tecnològica. Ara per ara, l’agència de promoció econòmica té incubades start-ups que treballen la IA en els àmbits de salut i medicina, industrial i de serveis a les empreses.

A més, Barcelona Activa ofereix assessoraments per a la incorporació d’IA a les empreses, a través de l’OAE; incentiva la I+D de les empreses a través dels ajuts a la contractació de personal amb titulació de doctorat; i té en marxa el programa d’innovació oberta Connectio.

La ciutat compta amb altres iniciatives de referència, com la punta de llança de la incubadora IA del Barcelona Supercomputing Center (BSC); o les iniciatives del Centre d’Innovació Data Tech i Artificial Intelligence (CIDAI) d’Eurecat.

Un equip de Barcelona Activa, finalista de la trobada mundial de programadors de la NASA
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram