El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, aborda l’actualitat de la indústria de l’espai a Catalunya [Foto: Lali Puig]

El vicepresident Jordi Puigneró (Sant Cugat del Vallès, 1974) lidera l’aposta del Govern català en les polítiques digitals del país. Enginyer màster (MENG) en Sistemes d’Informació per la Universitat de Surrey a Anglaterra (1992-1997), va treballar a Deutsche Bank a Frankfurt, com a analista-programador i IBM-Barcelona, com a consultor sènior i cap de projectes informàtics i de noves tecnologies. Avui, Espai.Mèdia reprodueix la segona entrega de la conversa que avança les línies mestres que el Govern té en l’àmbit de les polítiques digitals.

La pandèmia ha trencat definitivament les barreres de la digitalització, si és que en quedava alguna?
En només un any, la pandèmia ha canviat radicalment la importància i la percepció de la digitalització. En només un any, hem avançat cinc anys en la transformació digital de l’economia i la societat catalana. Per sort, el govern de Catalunya ja havia fet els deures i la pandèmia ha arribat en un moment madur en la digitalització del país. Hem estat, per exemple, l’única administració que prèviament ja havia legislat el teletreball com una forma de treballar del segle XXI.

Hi ha sectors que s’han enfortit arran de la pandèmia.
Hem vist com el sector digital s’ha convertit en el principal motor de creació d’ocupació de Catalunya. En el darrer any, tot i la pandèmia, el sector TIC ha creat 15.000 nous llocs de treball, el que suposa un increment del 13% i ja suposa el 10% del PIB del conjunt de l’economia catalana. M’agrada dir que el sector digital és el nou ascensor social de Catalunya. Podem dir, sens dubte, que hi ha hagut un punt d’inflexió en la digitalització del país, s’han trencat moltes barreres psicològiques i això hem de ser capaços d’aprofitar-ho per construir un futur d’oportunitats pel conjunt del país.

Amb l’adquisició del passaport Covid s’ha posat en relleu les dificultats que està tenint una part de la societat, especialment la gent gran. Creu que l’escletxa digital és més palpable que mai o que s’està minimitzant?
Aquest procés de digitalització accelerat ens ha fet més palès que mai la necessitat de tenir més cura amb els col·lectius més sensibles en els àmbits social, econòmic i territorial. Un dels eixos des de Vicepresidència, justament, és la capacitació digital de la nostra ciutadania.

“La connectivitat és el nou dret social del segle XXI i l’arribada de la fibra òptica a tots els racons del país ha d’esdevenir una gran eina per combatre el despoblament i la desigualtat urbana”

Quina és l’estratègia a seguir des del govern perquè la capacitació digital dels catalans sigui efectiva?
L’objectiu és combatre la bretxa digital i apostar per una ciutadania apoderada, capacitada i formada en habilitats digitals activant programes de formació per als col·lectius sense competències digitals i facilitar l’accés als serveis digitals a tothom. Hem analitzat que avui l’edat genera un gap digital, especialment a partir de la franja 55-65 anys. Les generacions més grans són les que estableixen menys relacions amb la tecnologia i, per tant, menys apropiació i aprofitament d’aquesta. Estem treballant un programa en l’àmbit de la capacitació en aquells col·lectius que més ho necessiten i entre ells la gent gran.

Foto: Lali Puig

Una de les apostes del govern és la fibra òptica. Com s’està desplegant el Pla Estratègic d’Infraestructures Digitals, en quina fase es troba?
Des de la Vicepresidència hem fet una aposta per desplegar les infraestructures digitals arreu del país, hem invertit més que mai connectant totes les capitals de comarca amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat i donant cobertura al 91% de la població del país i hem assumit el compromís d’arribar a tots els municipis de Catalunya el 2023. La connectivitat és el nou dret social del segle XXI i l’arribada de la fibra òptica a tots els racons del país ha d’esdevenir una gran eina per combatre el despoblament i la desigualtat urbana, arrelar persones i activitats al territori i afavorir un desenvolupament econòmic i social més homogeni i equilibrat.

L’altra aposta inclosa en aquest pla és la tecnologia 5G.
Pel que fa a la tecnologia 5G, el Govern va aprovar l’Estratègia 5G de Catalunya per accelerar el desplegament d’aquesta tecnologia i fer del país un pol d’innovació i demostració tecnològica en 5G. Dins d’aquest marc hem posat en marxa 5GBarcelona i set Àrees5G distribuïdes pel territori amb les que treballem plegats amb operadors, sector tecnològic i agents territorials per promoure la transformació econòmica i social de cada zona gràcies als nous serveis digitals que permet aquesta tecnologia tan disruptiva i determinant.

“La pandèmia ha canviat radicalment la importància i la percepció de la digitalització. En només un any, hem avançat cinc anys en la transformació digital de l’economia i la societat catalana”

Catalunya quan es convertirà en un país digital?
La Comissió Europea ha definit l’índex compost d’economia i societat digital, l’anomenat DESI, per tal de mesurar el nivell de digitalització dels Estats de la UE i aquest indicador aplicat per Catalunya ens indica que estem en una posició de lideratge en desenvolupament digital. Catalunya està en el top 5 d’Europa només per darrere dels països nòrdics i som líders en connectivitat, el que demostra el bon resultat de les polítiques digitals impulsades pel Govern en els darrers anys. Catalunya compta amb els actius necessaris per liderar aquesta nova economia digital. Hem estat un país industrial i ara hem de ser, també, un país digital.

I com ha de ser aquest lideratge?
Reforçant les nostres empreses i institucions a través de la digitalització, una oportunitat per generar nous llocs de feina, generar riquesa i, per tant, generar progrés. Perquè la millor política social que podem fer pels nostres ciutadans, és sens dubte, generar noves oportunitats laborals i és precisament en l’àmbit digital que s’estan creant més llocs de feina.

Quin és el repte que té Catalunya el 2022 en l’àmbit de polítiques digitals?
El Pla de recuperació per a Europa té per objectiu transformar els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital. Amb els fons Next Generation EU s’obre una oportunitat per finançar projectes transformadors, és clau que aquests fons es dediquin adequadament a les polítiques digitals en el sentit proposta per la Comissió Europea totalment alineada amb l’Estratègia Digital del Govern. Per això, des de la Generalitat seguim reclamant un paper real en la direcció, gestió i consolidació dels fons europeus per a Catalunya i esperem poder fer-ho com més aviat millor.

Jordi Puigneró: "Després de l'Enxaneta ja estem construint el segon nanosatèl·lit, i en vindran més"
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram