
Reunió del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, amb representants de les empreses [Foto: Govern]
La primera edició d’aquest estudi va tenir lloc el 2022 i en comparació amb aquells números, les prop de 350 companyies deep tech generen 2.735 llocs de treball, el que representa un 17% més que l’any passat, amb un volum de negoci de 166 milions d’euros, els quals creixen un 3% més que els darrers números. En comparació amb l’edició de 2022, tots els indicadors han crescut: el nombre d’empreses ha augmentat un 17%, la facturació un 34% i els llocs de treball, un 58%.
A Catalunya hi ha 340 empreses deep tech que donen feina a 2.735 persones
El creixement en aquest sector supera el que ha viscut l’ecosistema de les empreses emergents. Si en conjunt s’ha crescut a un ritme de l’11%, en el cas de les deep tech ho ha fet a una velocitat del 17%.
Les empreses deep tech tenen arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, requereixen talent amb coneixements STEM i desenvolupen coneixement i tecnologia pioners que donen resposta a reptes mundials. En el cas de les companyies catalanes, i per especialitat, representen el 16% de l’escenari d’empreses emergents a Catalunya. La seva dedicació passa, principalment, pels sectors de la biotecnologia (37%), de la intel·ligència artificial (28%), dels materials sostenibles i de frontera (11%), de les bateries i l’energia neta (6%) i de la robòtica (6%).
Barcelona se situa, doncs, com el primer hub del sud d’Europa quant a finançament captat per startups deep tech, amb 544 milions d’euros entre els anys 2019 i 2024. Al continent europeu, la capital catalana passa per davant de ciutats com Copenhaguen, Madrid o Amsterdam.
Catalunya agafa embranzida quant a empreses emergents ‘deeptech’