Foto: IEEC

Un equip d’investigadors de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) han identificat una probable font de la llampada que es va descobrir a principis de 2022 a l’Observatori Palomar (Califòrnia).

El senyal va emetre més llum que mil bilions de Sols i el grup on participen els investigadors de l’IEEC han arribat a la conclusió que podria procedir d’un feix de matèria relativista procedent d’un forat negre supermassiu a una velocitat propera a la de la llum.

Podria tractar-se d’un forat negre que, de manera sobtada, va absorbir una estrella propera i en aquest procés va alliberar una quantitat molt alta d’energia

L’equip d’astrònoms (Tomás E. Müller Bravo i Lluís Galbany, de l’IEEC, amb els autors del MIT Matteo Lucchini, Dheeraj “DJ” Pasham, Peter Kosec, Erin Kara i Ronald Remillard) ha investigat aquest fenomen extraordinari, batejat amb el nom AT 2022cmc, així com altres científics interessats a conèixer el seu origen. Dels seus estudis han arribat a la conclusió que podria tractar-se d’un forat negre que, de manera sobtada, va absorbir una estrella propera i en aquest procés va alliberar una quantitat molt alta d’energia.

Aquest estudi s’ha publicat a la revista Nature Astronomy i ha exposat que aquest senyal és més brillant que qualsevol altre esdeveniment de disrupció de marea i és el més llunyà que s’ha detectat mai abans, a uns 8.500 milions d’anys llum de distància. El feix de matèria que surt del forat negre podria apuntar directament cap a la Terra, per això sembla més brillant que si es dirigís cap a qualsevol altre indret.

Aquesta és una troballa històrica, i és que el senyal d’objecte d’aquest estudi és el primer descobert a partir d’un estudi òptic del cel i és el primer que s’observa des del 2011.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram