Els doctorands Guillem Gràcia i Solà i Amadeu Gonga i Siles amb la càrrega espacial RITA/3Cat-6 [Foto: UPC]

El laboratori NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha llançat la càrrega útil RITA/3Cat-6 a bord del nanosatèl·lit ALainSat-1, desenvolupat pel Centre Nacional de Ciències Espacial i Tecnologia de la Universitat dels Emirats Àrabs Units. Aquesta nau s’ha posat en òrbita el dimarts 14 de gener amb altres aparells des del coet Falcon9/Transporter 12 de la companyia Space X, des de la base californiana de Vanberberg (Estats Units).

L’objectiu de RITA/3Cat6 és aconseguir dades de salinitat del mar i humitat del terreny a partir de radiometria de microones i de les mesures de l’estat de la vegetació amb una càmera hiperespectral.  A més, també duu a bord un demostrador tecnològic de l’estàndard LoRa, un detector d’interferències de radiofreqüència i un sistema de comunicacions en banda S per a descarregar dades científiques.

Aquesta missió va guanyar el segon IEEE GRSS Student Grand Challenge l’any 2019, un repte que va impulsar la Societat de Geociències i Teledetecció amb l’objectiu d’implicar estudiants i professionals joves en la solució de problemes d’enginyeria complexos.

Les dades que capti seran recollides pels investigadors de la UPC a l’Estació de Seguiment de Satèl·lits del Montsec. Aquesta és una estació instal·lada i pensada pel NanoSat Lab i és gestionada en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

El NanoSat Lab obre portes perquè els visitants coneguin els seus detalls
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram