Carmen Borja va ser present en els primers passos de Fractus [Foto: Cedida]

Fractus complirà 25 anys el 2024 i ho farà des de Sant Cugat del Vallès, on s’ha consolidat oferint connectivitat i tecnologia amb les antenes com a punt de partida. Carmen Borja és la Directora de Tecnologia d’aquesta spin-off sorgida de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i lidera l’estratègia de propietat intel·lectual de l’empresa. A Espai Mèdia, exposa com avança una de les companyies catalanes més innovadores en el sector de les comunicacions i la connectivitat.

Quin és el secret de l’èxit de Fractus?
Després dels seus primers inicis, el 1999, va decidir proposar una solució per a dissenyar antenes multibanda en miniatura. En aquell moment semblava molt arriscat, pensàvem que no ho utilitzaríem, i la telefonia mòbil semblava reservat només per a uns quants escollits.

Però no va ser així, ni de bon tros.
No, nosaltres vam fer una aposta clara, perquè creiem que el món havia d’anar cap a una altra direcció, i vam desenvolupar una tecnologia per fer antenes multibanda en miniatura. Durant tots aquests anys hem seguit millorant la nostra tecnologia per poder donar resposta als reptes que s’han plantejat.

Quins han estat aquests reptes?
Reptes molt lligats a l’evolució de les comunicacions mòbils i a l’evolució dels dispositius electrònics que utilitzem per a fer ús de les comunicacions mòbils. Per això, la clau ha estat treballar durant aquests anys i voler anar sempre un pas més enllà, això, de fet, és part del nostre ADN.

Com treballeu actualment?
Llicenciem la nostra tecnologia, perquè la tenim protegida per patents, i la llicenciem per a totes aquelles empreses que vulguin fer-ne ús per a dissenyar antenes multibanda en miniatura per a dispositius mòbils i d’altres àmbits.

“La tecnologia que ofereix Fractus és per al món, volem que tothom pugui beneficiar-se del seu potencial”

Llicenciar tecnologies què implica?
Durant la nostra història, hi ha hagut moltes maneres de llicenciar tecnologia. En els inicis, teníem aquesta tecnologia i la vam haver de donar a conèixer al mercat, així que vam fer molts projectes amb molts clients per tal de mostrar-la. Però aquesta tecnologia tenia tant potencial que alguns clients van decidir emprendre el seu camí i fer-s’ho ells mateixos sense comptar amb nosaltres, l’empresa que havia desenvolupat la tecnologia.

Aleshores, què vau fer?
Vam fer valer els nostres drets de propietat intel·lectual i en aquell moment existia un sistema legal que ens va ajudar i vam llicenciar la tecnologia. Així, els clients que volguessin, podien fer ús de la nostra tecnologia a canvi d’una quantitat econòmica.

Carmen Borja és la directora de Tecnologia de Fractus [Foto: Cedida]

La tecnologia que vau desenvolupar fa 25 anys, com ha evolucionat?
Està vinculada a l’evolució de les comunicacions mòbils i a l’aparició dels dispositius electrònics i els serveis que ens ofereixen. Al principi eren antenes que operaven en dues bandes i els dispositius tenien unes mides en concret. A mesura que han passat els anys, hi ha hagut més bandes i més antenes, així que la tecnologia s’ha hagut de fer compatible per a conviure amb moltes antenes en un dispositiu mòbil petit.

Quin tipus d’empreses i clients demanen aquesta tecnologia?
Quan vam començar, va haver-hi dos sectors que van funcionar molt bé, els de telefonia mòbil i els de les antenes d’estació base, que necessitaven antenes que treballessin en moltes bandes de freqüència. Però existia la polèmica per l’impacte mediambiental, ningú volia tenir una antena, i la nostra tecnologia va demostrar ser molt útil. I lligat a l’evolució de les comunicacions, hem fet el salt més gran, el de l’Internet of Things (IoT), on hi ha un percentatge molt elevat de dispositius que proporcionen connectivitat cel·lular, i la nostra tecnologia és elemental.

Saber-se adaptar, com ha fet Fractus, és la clau per sobreviure en aquest àmbit?
Sí, evidentment, perquè quan tens una tecnologia i estàs en aquest costat, has d’obrir la ment i pensar on podràs utilitzar-la. Fa quinze anys ningú veia real que existís l’Internet of Things, i si ho haguéssim fet nosaltres, hauríem perdut oportunitats.

“En l’àmbit universitari s’està treballant perquè tot el coneixement que s’hi genera pugui arribar al mercat i que Catalunya sigui un referent”

Com conviviu amb les companyies que treballen per donar cobertura als satèl·lits?
La connectivitat cel·lular, tradicional o als satèl·lits, existeix dins de l’àmbit de l’IoT, però nosaltres no la treballem. Amb el que sí que treballem és amb els dispositius, hi ha tecnologies molt rellevants per a proporcionar connectivitat cel·lular a aquests dispositius que es connecten als satèl·lits.

Quin paper jugueu fora de Catalunya i més enllà de les seves fronteres?
Fa vint anys no era tan fàcil tirar endavant una spin-off era una aventura, era molt arriscat. Per això, hem de donar-hi el valor que té, i de fet crec que som una de les primeres spin-off nascudes a la UPC. A Catalunya sempre hi hem estat, però pensem que la nostra tecnologia és per al món, que tothom pugui beneficiar-se del potencial d’aquesta tecnologia. He estat a moltes reunions arreu del món, i és molt agraït dir que vens de Catalunya, perquè Barcelona agrada molt.

En aquest àmbit, Catalunya té capacitats per ser-ne líder des d’un vessant internacional?
Catalunya té molt talent i compta amb una cultura molt emprenedora, va lligat al perfil dels catalans, i tenim un entorn que facilita l’emprenedoria. En l’àmbit universitari s’està treballant molt perquè tot el coneixement que s’hi genera pugui arribar al mercat i que Catalunya sigui un referent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram