Conxi Pérez és una de les guanyadores dels premis DonaTIC 2023 [Foto: Cedida]

Conxi Pérez (Barcelona, 1966) va endur-se, el passat mes de novembre, el premi DonaTIC en la categoria Emprenedora. Llicenciada en Enginyeria Informàtica per la UPC, va especialitzar-se en la intel·ligència artificial i des del 2015, dirigeix In Movement!, una companyia que acompanya altres empreses i particulars en processos de transformació digital i creixement. I com a emprenedora, va decidir tirar endavant la companyia de videojocs RollDBox Games el 2020, durant la pandèmia, i amb la intenció de canviar molts dels rols que existeixen en el sector. Líder en els equips d’informàtica d’empreses de farmacèutiques, retail o del sector elèctric, Conxi Pérez ha fet valer la seva trajectòria en un projecte que vol treure el cap dins del món dels videojocs. A Espai Mèdia explica com va rebre el premi DonaTIC 2023 i què espera amb el nou any.

Esperaves guanyar el Premi DonaTIC?
No! (riu) Em vaig quedar molt parada, perquè encara em poso sostres a mi mateixa i sempre penso que mai és prou. De fet, no em vaig presentar jo com a candidata, va ser un home proper a mi, i quan vaig saber que era finalista ja va ser una sorpresa. És un honor rebre el premi DonaTIC, i el vaig rebre amb molt d’afecte, si serveix perquè més dones s’hi emmirallin i s’animin, benvingut sigui.

Durant la gala vam veure que existeix molt talent femení català, com et vas sentir?
Vaig veure molt bé els premis, així com les categories que s’hi han anat incorporant, com les estudiants. Vam veure molt talent en les diferents edats i com està evolucionant, crec que això és molt potent, i són mirades molt diferents, procedents de molts sectors, i tot plegat ho enriqueix. Estaria molt bé que totes les guanyadores visitem escoles i ens puguin conèixer, aprofitant tota la força per arribar-la a més joves encara.

“És un honor rebre el premi DonaTIC, si serveix perquè més dones s’hi emmirallin i s’animin, benvingut sigui”

Com a membre del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de Women Angels for STEAM, què creus que fa falta per veure dones en posicions capdavanteres en aquest sector?
Amb tot el que he vist, passen diferents coses. Per una banda, que les dones som molt estructurades quan hem de demanar subvencions, si no ho tenim clar no ho fem, volem tenir les coses lligades i potser triguem una mica més. De l’altra, la forma d’expressar-nos i l’ambició que tenim són diferents, i donat que molts dels inversors són homes, la mirada és diferent, així que necessitem que hi hagi més dones invertint perquè es vagi entenent el que nosaltres expliquem.

Però sí que hi ha dones impulsant start-ups, com són aquests projectes?
És cert que hi ha més probabilitat d’èxit i s’obtenen millors resultats allà on hi ha dones, i està demostrat, així que es tracta de visualitzar-ho i que es normalitzi. Per altra banda, i parlant de la trajectòria vital que tinc, he vist que hi ha hagut temporades on es deia que si no canviaves de feina significava que no volies ser ningú.

I no és així?
Bé, això no ho sabem, jo el que sabia és que volia seguir un camí en concret, així que animo molt que pensem en la nostra trajectòria d’identitat i que deixem de banda els estereotips i del que ens marquen que hem de fer, hem de trobar el nostre moment.

Quina mirada es té sobre les nenes i joves a qui els interessa el món de les STEM?
Doncs cal eliminar la idea que són unes freaks perquè els agrada la informàtica o els videojocs, hem de dir prou a posar aquestes etiquetes. De nou, hem de normalitzar-ho i animar que s’experimenti, fa molta falta que entre els 7 i 8 anys puguin experimentar, perquè així es trenquen molts mites que existeixen.

“Cal eliminar la idea que les nenes són unes freaks perquè els agrada la informàtica o els videojocs, hem de dir prou a posar aquestes etiquetes”

Totes aquestes proves que es puguin fer quan els nens i les nenes són petits, ajuden a créixer?
Sí, molt, et posen en situacions diferents, t’ajuden a veure que te’n surts i aprens a buscar alternatives, així que és un creixement professional molt potent.

Esperaves acabar en el sector dels videojocs?
No d’aquesta manera (riu), però l’he creat amb el meu fill Ferran, qui ha estudiat per a això, i jo hi he aportat els meus coneixements. A casa sempre hi ha hagut molta presència del videojoc, així que des de la meva mirada de transformació d’empreses, també és un mitjà per aprendre’n. D’entrada podem tenir una mirada dolenta sobre els videojocs, però tenen moltes coses bones, així que amb el Ferran vam decidir buscar-hi les coses positives, creiem que és una manera de socialitzar i volem que la història que visqui l’usuari sigui per passar-s’ho bé.

Per què?
Perquè volem rebaixar la toxicitat que existeix en el sector del videojoc, volem transformar-la, i jo hi aplico tots els meus coneixements.

Conxi Pérez va fundar In Movement! i RollDBox Games [Foto: Cedida]

Què vau observar per decidir canviar coses en els nous videojocs?
La forma de jugar, vam observar que els usuaris estaven cansats de shooters, per exemple. Per tant, si creem històries noves podrem facilitar que els que hi juguen puguin trobar-se amb els seus amics dins del joc en un entorn diferent. A més, hi ha un moviment en aquest sentit i nosaltres ens hi hem sumat.

Quin paper juga aquí la intel·ligència artificial?
Hi ha algorismes molt bàsics que ja existeixen i que serveixen per crear el videojoc, i nosaltres l’apliquem, però volem anar un pas més enllà. En la nostra mirada s’inclou el fet d’implementar molt més profundament la intel·ligència artificial dins dels videojocs i fer-ho d’una manera més positiva, amb les mirades àmplies i sense baix. I quan estigui més democratitzat, farem entrar la realitat virtual i la realitat augmentada.

RollDBox Games va néixer en plena pandèmia, vau ser molt valents de fer-ho
Sí, vam fer una reflexió profunda i vam creure que era la nostra oportunitat. A més, vam fitxar un assessor que ens acompanya, i hem incorporat una mirada de gènere al nostre projecte. Dins d’aquest sector, hi ha moltes jugadores, però poques desenvolupadores, i per a nosaltres és molt important que aquesta mirada diversa també estigui en el moment de crear, així que en tenim molta cura.

El sector del videojoc a Catalunya està en auge, com el veus tu?
Fa molt de temps que s’imposa, tant en empreses com en l’Administració pública, i podria dir-te que el 50% de la facturació a tot Espanya es genera a Catalunya, així que és un sector potent. L’ecosistema ha crescut molt, han vingut empreses grans aquí, i això ha passat perquè es té cura de tot i es genera talent i s’està vivint un creixement del qual estem molt contents. Ara, però, s’ha de seguir cuidant per avançar en aquesta línia.

Quins reptes se’t presenten per al 2024?
Com a RollDBox Games necessitem vendre els nostres videojocs, que també estan en català, però ja estem creant el segon. Per tant, un dels reptes és tirar-lo endavant i estem molt animats, perquè tenim un equip potent en què confiem molt, així que volem seguir endavant.

Es lliuren els premis DonaTIC 2023
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram