Mar Porras és la presidenta de l’associació STEM Women [Foto: Maria Cerezuela / Espai Mèdia]

Mar Porras (Barcelona, 1965) és la presidenta de l’associació STEM Women, enfocada a impulsar la diversitat i promoure la igualtat entre homes i dones quant a l’accés a les disciplines STEM. Llicenciada en psicologia, la seva trajectòria professional ha evolucionat alhora que ho feia amb la tecnologia i és màrqueting manager de RICOH, on ha col·laborat amb iniciatives internacionals per fomentar les vocacions tecnològiques en les nenes i les dones. Alhora, va ser guardonada amb el premi DonaTIC el 2022 com a millor divulgadora. A Espai Mèdia, presenta l’associació STEM Women, nascuda arran del congrés STEM Women, que duu el segell català.

Acabeu de fundar l’associació STEM Women. Per què neix ara i quina és la seva missió?
Neix arran del creixement que hem tingut amb l’STEM Women Congress, des del qual fem l’informe anual des del 2020 i recollim dades per actuar i impactar en la societat. Aquestes dades mesuren l’impacte de les iniciatives STEM Women en la societat, quin recorregut tenen les dones STEM, entre d’altres, i les creuem amb dades sociodemogràfiques. A partir de tot plegat, obtenim conclusions i les compartim i suposa una gran font d’informació. A través del congrés podíem tenir impacte, però no és tan gran i necessitem difondre-ho més i guanyar col·laboradors.

I aquí és on cuina l’associació?
Sí, amb la missió d’impulsar el canvi cap a una societat més inclusiva i equitativa, creant un espai global de connexió que fomenti estratègies basades en dades per empoderar persones i comunitats de forma eficient, creant un impacte sostenible que redueixi la bretxa de gènere a l’àmbit STEM. Els entorns STEM són claus per al futur econòmic i social, perquè la tecnologia ja forma part del nostre dia a dia. Ens hem adonat que la tecnologia és poder i necessitem dones en posicions de presa de decisió, dones de negoci parlant de negoci.

“A Catalunya es percep la tecnologia en el negoci i en la societat”

Què us caracteritza, com a equip?
La confiança, perquè sense ella no podem fer res, però també l’honestedat i el compromís, ja que quan treballem en una associació, del tot altruista, i hem de reconèixer que hi dediquem temps i és una decisió personal. Així, totes passem per un moment de vida en concret i vam definir quina seria la nostra dedicació, la qual pot variar en un moment o en un altre. I l’altre valor important és la diversió, ens ho volem passar bé, perquè dediquem el nostre temps lliure a aquesta associació.

Mar Porras és psicòloga de formació [Foto: Maria Cerezuela / Espai Mèdia]

En el món STEM, les diferències entre homes i dones són més evidents que en altres sectors?
Són evidents, però hi ha sectors on encara ho són més, com la construcció i el transport, per exemple. No estem a la cua, però només cal mirar en les carreres d’enginyeria i el percentatge al voltant del 20% quant a estudiants o del 12% en informàtica.

Com treballeu?
Nosaltres tenim quatre pilars. Un d’ells és l’informe anual; l’altre és connectar i posar en contacte les dones que estan impactant i ho fem a través del congrés; donem visibilitat, perquè hi ha carència de visibilitat al talent femení, sigui per un tema social o per un tema individual, i els hi donem posant en valor les dones que han tingut una trajectòria d’èxit, però també visibilitzem les empreses que segueixen bones pràctiques; i l’últim és crear projectes d’impacte. Però tenim una limitació, totes som voluntàries i ara estem obrint el registre d’associats i associades, perquè tenim clar que és un món de 50% i 50% i hem de crear un nou escenari enriquit per la diversitat.

És possible, crear aquest nou escenari?
La meva referent és Mercè Brey, qui parla d’una tercera esfera. Les dones sempre han estat en l’esfera privada, a casa, mentre que els homes han ocupat l’esfera pública. Però això ha canviat i quan les dones van començar a entrar en l’esfera pública, van aterrar en una esfera creada segons la perspectiva masculina i moltes d’elles s’hi van mimetitzar.

No creus que ha canviat?
Sí, i n’estic molt contenta i soc optimista, perquè tots som éssers humans i tenim diferents maneres de comunicar, però ambdós tenim sentiments i els podem mostrar. Per això hem de crear un entorn de diversitat creat per tots, on un home pugui plorar i una dona pugui cridar.

Què suposa que l’STEM Women Congress hagi escalat i hagi traspassat les fronteres catalanes?
Suposa impactar a través de la nostra missió i del nostre propòsit, perquè volem impactar en un entorn global i donar visibilitat a les dones, així com incrementar les oportunitats de diversitat dins de l’entorn STEM. Per això, tenir la visió d’altres països i d’altres continents ens dona l’oportunitat de comparar a escala transversal sobre el que està passant en el món STEM i és molt enriquidor.

“Els premis DonaTIC tenen un impacte altíssim i el programa que s’ha impulsat des del Govern ha estat una palanca clau d’evolució del talent femení”

Podries fer una radiografia del món STEM a Catalunya?
De moment, tenim dades de les iniciatives que s’estan fent aquí. I veiem que hi ha moltes iniciatives que s’estan treballant, però ens queda molt per fer.

En quin sentit?
Per una banda, pel que fa a la visibilitat de les iniciatives. De l’altra, en tot el que es refereix a la connexió i també de creixement en l’entorn professional de les dones. Tot això passa perquè la natalitat baixa i necessitem dones que ja estan desenvolupant les seves carreres professionals, però també ens fa falta recollir la visió de les noves generacions amb el nostre enfocament, perquè nosaltres podem tenir un biaix d’edat i les nostres vivències són diferents de les de les dones més joves. Catalunya és un gran centre tecnològic, se l’anomena el “Catalunya Valley”, aquí es percep la tecnologia no només en el negoci, sinó també a la societat, i això és molt important. Crec que té l’avantatge de ser un centre neuràlgic, la qual cosa ens permet fer una difusió social i traslladar-la a la societat, veiem que la tecnologia té un impacte molt alt en la societat i ha concentrat esdeveniments tecnològics molt importants.

Com ajuden els premis DonaTIC en aquesta tasca?
Tenen un impacte altíssim i el programa que s’ha impulsat des del Govern ha estat una palanca clau d’evolució del talent femení i ha ajudat a fer visibles les dones que desenvolupaven activitats STEM a Catalunya. No se centra, només, en una categoria, sinó que té un gran ventall que ens dona la visió de les diferents dones que impacten en el sector TIC des de diferents perspectives.

Tu n’ets jurat, amb quins problemes us trobeu?
Ens trobem que falten candidatures i això significa que falten dones que vulguin tenir visibilitat. Per això es va obrir l’opció que et puguin nomenar com a candidata a algun premi.

L’associació STEM Women i el congrés STEM Women són dues iniciatives nascudes a Catalunya [Foto: Maria Cerezuela / Espai Mèdia]

A les dones de Catalunya encara ens cal un braç amic que ens acompanyi?
Sí, ens cal, i sembla mentida. Ens hem adonat que hem impactat en les nenes i les dones, però també en els professors, els homes i les famílies? Tot això requereix una transformació social, crear famílies on no es creïn biaixos i que ens ajudi a assolir una societat igualitària. Hem d’accelerar, i des de l’associació volem crear aquests acceleradors.

Què ens espera, el 2025, pel que fa a l’associació?
Volem fer-la créixer en clau individual i empresarial. També volem consolidar una de les grans iniciatives en què hem treballat durant més d’un any i que és oferir serveis a les empreses.

Què implica, donar aquest servei a les empreses?
Sorgeix des de la part de les carreres professionals, identificant una necessitat a través de les empreses que ens contacten i apliquem l’eina de mesura perquè sàpiguen on estan posicionades. A partir d’aquí, podem dur a terme diferents accions quant als seus plans d’inclusió de gènere.

Eli Tremps: “Les dones, a causa del nostre perfeccionisme, deixem escapar moltes oportunitats”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram