El Dr. Sergi Figuerola és el nou director del centre i2CAT [Foto: i2CAT]

El Dr. Sergi Figuerola és el nou director de la fundació i2CAT, un centre que acaba de celebrar dues dècades de vida amb la missió de consolidar-se com a centre de referència en la transformació digital i les noves tecnologies. Figuerola és enginyer en Telecomunicacions i Doctor en Telecomunicacions pel departament de Teoria i Comunicacions de Senyal de la UPC, PDG-2019 per l’IESES i Màster en Gestió de Projectes per La Salle URL. La seva arribada a i2CAT va ser el 2004, com a coordinador de l’àrea de tecnologies de xarxa, i ha estat director de l’àrea de xarxes i aplicacions distribuïdes el 2010 i Chief Technology and Information Officer el 2013. Figuerola ha liderat projectes i iniciatives rellevants nascudes a i2CAT i ara ha pres el relleu a Josep Paradells al capdavant del centre. A Espai Mèdia, Figuerola exposa com encara la nova etapa i explica cap a on vol dirigir i2CAT en el panorama tecnològic català i europeu.

Acaba d’estrenar-se com a director del centre i2CAT.

[Somriu] He acceptat aquest nou càrrec amb satisfacció, orgull, responsabilitat i molta energia. Estan sent uns dies en què vull donar continuïtat al llegat de l’anterior director i és un repte, perquè haig de mirar de fer sostenible aquest ecosistema.

Quin és el llegat que li ha deixat Josep Paradells?
Bé, en els últims cinc anys hem tingut un creixement exponencial i hem assolit les xifres de tres dígits i ara arriba un moment d’“stop, see and go”, de posar el focus en les temàtiques que fem i amb l’objectiu de maximitzar l’impacte que tenim en el territori.

Com ha viscut aquest creixement exponencial, personalment?
Jo soc a i2CAT des de l’inici, així que he viscut la fase de creació, la fase de creixement i ara entrem en la fase de consolidació. Crec que i2CAT està en el seu punt àlgid, tant pel volum d’activitat, pel nombre de persones que hi treballen, per la captació de fons de recerca, de relacions amb el govern de la Generalitat, i ara hem de potenciar l’impacte en l’ecosistema del sector privat a Catalunya.

Què implica entrar en aquesta fase de consolidació?
Nosaltres hem viscut un creixement exponencial i ara hem de saber com capaços som de consolidar l’organització per tal que el pròxim creixement que visqui tingui com a base el que tenim ara. Per tant, hem d’estar segurs que tenim una estructura sòlida i augmentarem la delegació de responsabilitats per tal de fer créixer els nivells de sota i hem d’equilibrar el gènere, perquè és un sector crític en aquest àmbit. Bàsicament, volem estar segurs que estem ben forts per tenir nous reptes. També em refereixo a posar el focus en els àmbits tecnològics que toquem.

Què vol dir?
Els àmbits digitals són molt amplis i no podem fer de tot, així que hem de veure on som realment bons i on hem d’establir col·laboracions i potenciar-hi les activitats. També hem d’aprendre a dir que no, perquè això ens ajudarà a enfortir els àmbits on podrem ser un actor diferencial i amb un valor diferent a Catalunya.

“A Catalunya és on es concentra més coneixement sobre tecnologia 6G d’Europa”

Abans parlava del seu impacte, com el volen treballar?
Jo sempre dic que i2CAT és una història d’èxit, com a centre, a Catalunya. Doncs ara hem de fer que sigui una història d’èxit catalana.

Què significa això?
Vol dir que no es tracta que el centre tingui èxit, sinó que l’ecosistema se’n beneficiï, ara hem de ser capaços d’impactar en el sector privat, tenir molta més activitat en les àrees on hem posat el focus, fomentar molt més el sector públic i fer junts més activitats i generar impacte en l’acadèmia. Hem de ser capaços que el sector reconegui el valor que li aporta i2CAT, i aquest és un dels reptes que tinc.

També miren enfora, tot i que volen aconseguir aquest impacte a Catalunya?
No et dic que no, però abans ens hem de consolidar. Hem crescut molt ràpidament i hem de parar una mica, perquè si no podem créixer malament i tot espot enfonsar. A Europa, en l’àmbit de recerca, hi ha un àmbit específic de la 5G i la 6G on som molt reconeguts, alhora que també som membres de grups europeus.

Sergi Figuerola en la seva intervenció durant l’acte de celebració dels 20 anys d’i2CAT [Foto: Jordi Muntal]

I més enllà d’i2CAT, quins òrgans i centres catalans són reconeguts al continent europeu?
També hem de tenir en compte la Universitat Politècnica de Catalunya i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya, i et podria dir que a Catalunya és on es concentra més coneixement sobre tecnologia 6G a Europa. i2CAT està assolint èxits europeus en diferents àmbits temàtics i quan creixes en aquest àmbit et demostres que l’ecosistema et valora i que vol col·laborar amb tu, així que penso que tenim un bon posicionament.

Quines serien les temàtiques on es volen centrar?
Tenim una cosa molt clara: i2CAT no vol competir amb l’ecosistema català, sinó que hi vol col·laborar. Per tant, no volem fer aquell tipus d’activitats que creiem que altres empreses podrien fer. Darrerament, es parla molt de la transformació digital, i a mi m’agrada dir que i2CAT té el focus en la transformació tecnològica digital.

Quina és la diferència?
Nosaltres no transformem processos ni implementem noves eines, sinó que hem de desenvolupar una tecnologia que ha de facilitar la transformació digital. Aquest és el nostre focus, i per això fem innovació i recerca.

“i2CAT està en el seu punt àlgid i ara hem de potenciar l’impacte en l’ecosistema del sector privat a Catalunya”

Què creu que els diferencia com a centre de recerca?
Diria que és l’àrea de Digital Social Technologies, és on treballem amb metodologies d’innovació amb la ciutadania, i ho fem perquè creiem que hem de posar l’usuari en el centre. Això no és trivial, és complicat, i hem de ser conscients que venim d’èpoques en què es feia recerca, després es va passar a potenciar la innovació i ara s’està posant l’èmfasi en estudiar com impacta tot plegat en els ciutadans, els hem de fer partícips de tota aquesta revolució tecnològica.

Van de la mà, la revolució tecnològica i els ciutadans?
Bé, les tecnologies ja no maduren en tres o quatre anys, sinó que cada mes en neixen de noves i no tenim una societat capacitada per a consumir-les. Així, hem de mirar com pot contribuir i2CAT a què Catalunya no avanci només perquè avança Barcelona, sinó que ho faci com un territori global.

Com es pot implicar la ciutadania i apropar-los les noves tecnologies?
Entenc la problemàtica que existeix, però és una responsabilitat global que tenim a l’ecosistema. És una feina que hem de fer conjuntament amb el Govern i ja ho estem fent a través de diferents activitats. Hem de crear un teixit d’organitzacions que fan la seva feina i que col·laboren conjuntament per assegurar-nos que tenim una ciutadania empoderada digitalment.

El Mobile World Congress se celebrarà aviat, què hi aportaran des d’i2CAT?
No som conscients de l’oportunitat que significa tenir a Barcelona el Mobile World Congress. Si se celebrés a la Xina, hi hauria el mateix volum de catalans que tenim aquí? Seria tan fàcil moure la indústria catalana cap allà? Amb el MWC tenim una oportunitat molt gran, però l’hem d’aprofitar millor.

De quina manera es pot fer?
Ho faríem a través d’una nova estratègia de la Mobile World Capital, però hem d’aconseguir que es quedi tot el que es fa, no que marxi. És important que les empreses vegin com d’important és teixir sistema al voltant d’aquest esdeveniment i que es puguin captar les més innovadores i s’estableixin a Barcelona.

“El Mobile World Congress és un tipus de fira ens serveix per posicionar-nos com a actor de l’ecosistema”

Quin retorn té per a i2CAT el Mobile World Congress?
Ens serveix per saber què s’està fent i per establir relacions, i tot i que nosaltres no som una empresa de consum ni anem a vendre res, nosaltres anem al Mobile World Congress a aprendre coneixement. Aquest tipus de fira ens serveix per posicionar-nos com a actor de l’ecosistema.

Creu que Catalunya està reconeguda arreu en aquest àmbit?
Et posaré un exemple: per jugar la Champions League has de seguir invertint per jugar-hi, per tant, ser-hi una vegada no vol dir que has de deixar d’invertir. Així, el nostre objectiu és intentar seguir demostrant la importància d’invertir en recerca, perquè estem en plena revolució digital. Invertir vol dir talent, i no és fàcil ni trivial, estem competint amb la resta d’Europa i en unes condicions diferencials. Per tant, és clau que Catalunya disposi d’unes infraestructures de recerca i centres que puguin treure talent i cal que es converteixi en una societat que generi coneixement, no només que en consumeixi.

Hi ha bona base, a Catalunya?
Sí, el talent de Catalunya és molt bo i hi ha molts catalans fora. Pel que fa a la formació, Catalunya compta amb una fornada d’investigadors i enginyers molt bons, però se’ls ha de donar les eines perquè puguin desenvolupar el seu talent. I torno a referir-me a la inversió i a les infraestructures. Hem de ser conscients que la societat del futur passa per tenir una societat digital amb un ecosistema digital, i aquesta és l’aposta que ha de fer Catalunya.

Des de la seva arribada el 2004, com han estat aquestes dues dècades?
El centre s’ha fet gran i s’ha reconegut, però t’adones que amb dedicació, esforç, motivació i ganes es poden aconseguir els reptes. Això és el que he viscut durant aquests anys, jo no tenia en el meu horitzó ser el director d’i2CAT, simplement he viscut i he gaudit el camí i és el que vull transmetre a tots els treballadors.

i2CAT: 20 anys liderant la transformació digital des de Catalunya
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram