Susana Prieto és la mànager de l’Smartech Clúster des de fa més de quatre anys [Foto: Maria Cerezuela]

Susana Prieto (Barcelona, 1974) és economista i és la Clúster Manager de l’Smartech Clúster des de mitjans de 2019. Aquesta agrupació, amb més de 170 empreses adherides, mira les noves tecnologies com una oportunitat de negoci, de progrés i d’intercanvi de coneixement. A Espai Mèdia exposa com es coordina un grup tan gran i quin paper juga Catalunya dins d’aquest ecosistema.

Com arribes al clúster?
L’Smartech Clúster forma part d’un ecosistema més gran format per cinc entitats, quatre de les quals són clústers (Solartys, Cicat i Aepibal) i totes elles neixen fa uns quinze anys de l’associació empresarial Secartys. Jo en formava part, d’aquesta última, i se’m va plantejar l’oportunitat de liderar l’Smartech clúster i hi estic des d’aleshores.

Quan et va arribar la proposta, com te la vas prendre?
Jo ja hi era, dinamitzant el sector TIC, i un dels avantatges és que treballem de manera col·laborativa amb les més de 400 empreses que en formen part. És més enriquidor, perquè tenim empreses de molts sectors, les que es vinculen amb l’Smartech Clúster toquen tot el que té a veure amb la digitalització, i d’aquest ecosistema surten moltes sinergies entre nosaltres.

Hi ha hagut canvis, des que vas entrar-hi?
Sí, vam fer-hi un gir, canviant-hi el nom, la marca i els àmbits d’actuació, i va ser bastant engrescador, havia nascut el 2010 com a Domotys i estava vinculat a la domòtica i als edificis intel·ligents. Així, vam ampliar l’àmbit d’actuació del clúster cap al digital i ho vam vincular a empreses a la transformació digital i amb un focus en la indústria 4.0 i en tecnologies habilitadores.

Qui forma l’Smartech Clúster?
És un equip de sis persones multidisciplinar format per un enginyer electrònic, una arquitecta, dues economistes, un psicòleg i una especialista en comunicació. Estem reconeguts pel Ministeri d’Indústria com a AEI (Agrupació Empresarial Innovadora) i això fa que cada any obrin convocatòries per a projectes col·laboratius i nosaltres els presentem per a trobar finançament.

Com diries que han de ser les empreses que formen part d’un clúster?
Han de tenir una mentalitat oberta i estar disposades a col·laborar i establir tota mena d’aliances fins i tot amb empreses que són competència, per tal de compartir coneixement. És important que ho tinguin integrat en el seu ADN, perquè ens movem amb tot això en el dia a dia. Ara tenim 172 empreses a l’Smartech Clúster i més de 400 a l’ecosistema.

Quan una empresa arriba a vosaltres, quins serveis hi oferiu i quina relació teniu?
Elles ens contacten, hi mantenim reunions per conèixer els seus motius d’interès per nosaltres i intentem cobrir al màxim qualsevol necessitat que puguin tenir. El que tenim molt clar és que el “cafè per a tothom” aquí no funciona, sinó que establim un pla de treball que revisem cada any.

“Les petites empreses han de lluitar contra les grans, i retenir el talent és complicat”

Susana Prieto, a les oficines de l’Smartech Clúster [Foto: Maria Cerezuela]

Cap a on van dirigits aquests plans de treball?
Depèn de cada empresa, n’hi ha que s’enfoquen en la innovació i d’altres que volen guanyar visibilitat, hi ha start-ups que necessiten un suport del dia a dia… És molt divers i depèn de la situació en què estigui l’empresa.

Si ens centrem en Catalunya, com veieu l’acceleració de les noves tecnologies en els darrers anys?
És una regió puntera en l’àmbit tecnològic, el potencial que hi ha és enorme dins el sector TIC. Però a escala nacional està perdent una mica el pols respecte a altres regions que estan apostant per les tecnologies digitals, com Andalusia, on es rep un suport molt gran per part de l’administració pública.

Quin paper juga l’administració pública en aquest posicionament?
Marca molt el camí i el creixement del sector, no es tracta només de les empreses, sinó que es necessiten apostes públiques, i a Catalunya existeix, però hi ha altres zones de l’estat on s’està apostant molt fort. Estan fent la competència a Catalunya i a Barcelona en concret, la ciutat referent, però aquí tenim un problema amb el talent.

Per què?
Perquè manca talent, hi ha moltíssima demanda i no es pot cobrir, hi ha una manca enorme de professionals qualificats. Les petites empreses han de lluitar contra les grans, i retenir el talent és complicat. No poden competir amb els sous, intenten oferir-los altres beneficis, però és molt difícil, de vegades no agafen projectes perquè no tenen un equip com per a dur-lo a terme, i serà un problema greu.

Com a clúster, què proposeu?
Nosaltres estem treballant amb universitats i centres formatius que estan dins del clúster per a vincular-los amb les empreses. El problema és doble, el de captar i el de retenir, que es quedin a Catalunya. I, per altra banda, saben que els formen perquè acabin marxant, és el que passa ara, i és dur.

Quina diries que és la tecnologia estrella?
Crec que ho és la intel·ligència artificial, però també hem vist que hi ha moltes tecnologies que estan creixent molt. Un d’aquests casos és el blockchain, fa quatre o cinc anys la gent no sabia el que era, i ara cada vegada té més utilitats en molts sectors. Ha crescut molt l’interès per part de les empreses pel que fa a aplicacions i en casos d’ús.

La clau ha estat que les empreses de diferents sectors s’han atrevit a utilitzar-la?
Potser es tracta de donar a conèixer què és, nosaltres també tenim el paper d’evangelitzadors, d’anar a sectors no tecnològics a explicar-los d’una manera entenedora què és i per a què els serviria. Ho fem posant-los d’exemple casos semblants en altres sectors.

“La intel·ligència artificial és la tecnologia estrella, però hi ha moltes altres que estan creixent molt, com el blockchain”

Com us coordineu amb les empreses del clúster?
Treballem molt amb reptes, l’empresa ens transmet una necessitat real del seu negoci, és un procés d’innovació oberta on busquem reptes de fora del nostre ecosistema. També tenim diferents grups per temàtiques i, de manera col·laborativa, plantegem accions que es puguin dur a terme per part de l’equip del clúster per beneficiar els membres dels grups. De vegades també anem a buscar empreses de fora, per a solucionar-los.

Qui resol aquests reptes?
Ara hem posat en marxa una plataforma d’innovació oberta amb els 400 membres del nostre ecosistema i, quan rebem qualsevol repte, el llancem aquí i les empreses que hi són hi proposen solucions.

També teniu una acadèmia, com funciona?
Vam començar a treballar amb ACCIÓ el 2018 el nostre Curs d’Indústria 4.0 i vam començar a desenvolupar internament altres tipus de formacions, en funció de les necessitats que hem vist, i que imparteixen membres del clúster. Així, l’acadèmia recull tota l’oferta formativa que tenim.

Quins reptes teniu com a clúster?
Parlant del clúster com el conjunt d’empreses, un dels majors reptes als quals s’enfronta és el de la captació i la retenció de talent. Les empreses no aconseguiran créixer si no aconseguim treballar d’una manera conjunta l’administració pública, les universitats i els centres de formació i les empreses. Per tal que les empreses continuïn creixent fan falta persones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram