Els integrants de l’equip Viladosat, de l’Institut Viladomat de Barcelona [Foto: Institut Viladomat]

L’equip Viladosat, de l’Institut Viladomat (Barcelona), serà el representant català a la final estatal del concurs CanSat dels dies 18 i 19 de maig de 2023. En aquesta competició, que promou l’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai de l’Agència Espacial Europea (ESA), busca fomentar les vocacions vinculades a l’espai entre els més joves. Els barcelonins buscaran fer-se un lloc a Brussel·les, la darrera fase amb un satèl·lit que se centra a analitzar la qualitat de l’aire. Format per Paula Fernández, Jon Blasco, Andreu Santañes, Gabriel Arcos i Oriol Roig, els estudiants de Primer de Batxillerat han dut un projecte de l’assignatura de Robòtica a una final estatal. Tot plegat, mentoritzat per Xavier Roca, qui els acompanya en aquest camí. A Espai.Mèdia, els cinc estudiants barcelonins exposen com se senten pocs dies abans de viatjar fins a Granada amb el seu projecte.

Què ha suposat ser l’equip guanyador? Ho esperàveu?
Paula: Va ser bastant inesperat, realment veiem els altres grups i tenien moltes idees i eren molt originals. No ens ho esperàvem, tot i que sabíem que podia passar i va ser una sorpresa.

Per què creieu que vau ser guanyadors, quin va ser el tret diferencial?
Jon: Creiem que ha estat per diferents motius. El primer és que teníem un pressupost dels més baixos i això va ser un punt a favor, perquè no vam gastar gaire diners en fer-lo. A més, vam ser un dels pocs grups que no va tenir cap problema en recopilar dades ni en el llançament i vam fer una molt bona presentació davant del jurat.
Paula: Hi havia molts grups que se centraven a fer moltes coses i molt complicades i tot i que eren molt impressionants de veure, algunes fallaven i en la presentació potser no explicaven per què buscaven aquelles coses. Crec que nosaltres vam justificar molt bé en la presentació per què volíem saber allò en concret.
Oriol: Una de les coses que més li va agradar al jurat va ser el primer grup que feia aquell paracaigudes i era dels millors que hi havia.

Quins eren els objectius del vostre CanSat, què voleu aconseguir amb ell?
Andreu: Volíem mesurar la qualitat de l’aire i vam utilitzar uns sensors, un de CO2 i un altre per a detectar el compost orgànic volàtil. Així vam decidir aquesta missió científica perquè una de les actuals problemàtiques que tenim és la contaminació atmosfèrica. Afecta la salut de molta gent, segons l’OMS s’estima que 7 milions de persones moren prematurament a l’any per l’efecte d’aquests compostos, i també afecten la capa d’ozó i la destrueixen.

Com esteu preparant la final estatal?
Gabriel: Estem treballant molt en el disseny 3D, i volem fer-ho de la manera més polida possible i completa. També estem introduint algunes millores, relacionades amb el GPS, que a Lleida no vam poder aplicar i ara ho estem intentant, i volem afegir un altre SD.

L’equip Viladosat, de l’Institut Viladomat (Barcelona), afronta aquesta setmana la final del concurs CanSat com a representant català

El CanSat que presentareu a l’estatal és molt diferent del de Lleida?
Paula: No volem perdre l’objectiu que teníem, tot el que volem implementar ha d’estar justificat amb la missió que nosaltres volem assolir, però hi ha coses millorables que sabíem que no hi havíem arribat, però que podíem, com l’estructura. Afegir una segona placa suposa duplicar els sensors perquè les dades siguin molt més precises.

Només seran dos dies de competició, tot serà molt concentrat. Com veieu aquest format?
Xavier (mentor): Sí, dijous a la tarda començarem amb les verificacions tècniques, i divendres a les 8 del matí farem els llançaments, perquè a la tarda haurem de fer les presentacions.
Paula: És difícil, perquè et deixa molt poc temps per a fer l’anàlisi i la interpretació de les dades, preparar la presentació i mostrar-la davant dels jutges.

Com a mentor, com ho has viscut?
Xavier: Per a mi, va ser una sorpresa, perquè volia guanyar i no volia guanyar alhora. Ja va ser una sorpresa que ens seleccionessin i estar dins els 18 participants de tot Catalunya, i vull felicitar-los perquè han fet molt bona feina, estem venint els dissabtes a treballar, ens estem quedant moltes tardes a fer hores. Era una aposta personal per a mi.

Sou el primer equip de l’Institut Viladomat guanyador d’aquesta final. Què suposa?
Jon: L’Institut no havia participat mai en aquest concurs i quan el nostre mentor ens va presentar el projecte a principi de curs, vam decidir fer dos equips. Però finalment ens hem quedat amb només un equip i vam guanyar, estem molt contents.

Quin desig teniu per a la final estatal?
Jon: Volem guanyar, ens faria molta il·lusió, seria increïble i hauríem d’anar a Brussel·les i seria inimaginable. Però, per altra banda, si guanyem, serà molta més feina la que haurem de fer, és un gran sacrifici i haurem de recaptar molts diners per pagar el viatge. Estem buscant espònsors i estem movent-nos a les xarxes socials i afortunadament hem pogut arribar al pressupost que ens havíem marcat, gràcies a les empreses i un compte d’Instagram que ens han ajudat.

Ja es coneixen els premiats del concurs CanSat
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram