Xavier Riba és cofundador i director territorial d’Innovae a Catalunya [Foto: Quim Miró / Espai.Mèdia]

Xavier Riba i Esteve (Martorell, 1973) és cofundador i director territorial d’Innovae a Catalunya, l’empresa líder en oferir solucions de realitat virtual i augmentada a les empreses de la indústria 4.0. Dissenyador gràfic de formació (a l’Escola Superior de Disseny Elisava de Barcelona), impulsa també el Venture Builder Eywa Space. Ha exercit com a professor a la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona i a la UPC School. A Espai.Mèdia, Riba analitza els canvis tecnològics que està experimentant la indústria 4.0 a través de l’experiència en l’àmbit de la realitat virtual i augmentada.

Avui se’l considera un expert en oferir solucions de realitat virtual i augmentada a les empreses. Però, què el va atraure per posicionar-se en aquest món virtual?
Jo soc dissenyador gràfic, però va arribar un moment en què el paper em limitava molt, massa, i segurament no era tan bo com altres companys des d’un punt de vista creatiu. En l’últim any de la carrera, se’m va obrir la porta de la creació audiovisual, a través de programes interactius. La meva passió pels ordinadors i la programació va provocar que m’encaminés cap aquí.

Coincideix amb la posada en marxa d’Internet.
Era el 1999 i el principi d’Internet. El vaig descobrir el 1997, a segon de carrera. Dos anys més tard emergeix la interactivitat, que et permetia poder crear i dissenyar d’una altra manera, més enllà del paper. En aquell moment, va ser un canvi espectacular per a mi, era com un oceà on podies nedar, i vaig començar a editar vídeos amb so (també treballava a la ràdio), va ser molt interessant.

La seva etapa professional comença lligada a la creació audiovisual.
Així és. És l’època de descobrir la interactivitat en vídeos i el DVD. Vaig tenir el privilegi de treballar amb diverses discogràfiques de la majoria de grups de rock català de l’època -de Sopa de Cabra a Gossos-. Jo que des que tenia 16 anys havia viscut molts concerts de tots ells, treballar colze a colze amb els músics, era com un somni fet realitat i va ser una època molt excitant. Fins que va arribar la crisi i la pirateria, i va ser el moment de buscar una nova sortida professional.

I què va fer aleshores?
Vaig pensar de quina manera podia traslladar tot aquell coneixement tecnològic audiovisual acumulat en un entorn més interactiu. Vaig unir els conceptes DVD i ServiCaixa, la plataforma on podies comprar entrades. Vaig pensar com donar-hi una imatge més innovadora -com la que tenien els DVD, i unir-ho a la interactivitat que ens oferia ServiCaixa. Amb els meus cunyats vam començar a explorar hardware i la interactivitat amb qualitat, i així és quan entro en contacte amb els meus socis actuals d’Innovae.

“Sumar-nos al projecte DFactory ens ha de permetre crear sinergies i construir valor al costat d’empreses de primer nivell”

És el moment de descoberta de la realitat augmentada.
Sí, la realitat augmentada naixia en aquells moments i era un vector molt diferencial i innovador, tot i que més precari en l’àmbit tecnològic.

Innovae sempre s’ha especialitzat en la realitat virtual i augmentada?
Va néixer com una empresa que volia generar experiències, i que a través de l’ús de la tecnologia enfortís la comunicació entre els humans i les màquines. A partir d’aquí, el mercat ha anat demandant i sempre hem tingut la mentalitat de provar què podia necessitar el mercat. Quan vam veure que la tecnologia de realitat augmentada era molt diferencial, com també ho era la virtual, ens va fer agafar molta experiència en molts àmbits. Aquella va ser una època de descoberta tecnològica molt ràpida i d’haver-nos d’adaptar a les exigències dels clients, va ser com fer un màster.

Quin és el punt d’inflexió, quan veieu que les empreses demanen els vostres serveis?
A partir del 2011, quan va haver una davallada de la tecnologia augmentada i virtual. En la primera onada tecnològica, les tecnologies es van fer servir de manera molt marquetiniana (en campanyes de publicitat, esdeveniments sobre escenaris…), però no tenien un retorn en l’àmbit de dades, un retorn pràctic. Fa deu anys, el gran públic no coneixia bé les eines d’ús de la tecnologia i els mòbils no estaven preparats com ho estan avui. En aquesta primera efervescència tecnològica va ser molt interessant, però no se li treia suc. I en aquesta fase de desil·lusió és on les tecnologies acaben madurant i trobant el seu camí real.

I què van fer des d’Innovae?
Volíem cercar sectors on a través de la realitat augmentada s’oferís un retorn. I vam focalitzar-nos en dos sectors: el farmacèutic i l’industrial. Així, la diferència entre el món industrial i el gran públic és que si utilitzes aquesta tecnologia per millorar els processos empresarials, allò dona un resultat i té un valor afegit.

Foto: Quim Miró / Espai.Mèdia

Han acabat especialitzant-se en el sector de la indústria 4.0.
Sí, buscant de quina manera podíem donar valor afegit i com assegurar l’eficiència i millorar-ne els processos, vam apostar-hi fort. El 2014, les empreses industrials encara no tenien prou consciència en el procés de digitalització. Nosaltres vam apostar-hi, creant productes que, a través de tecnologia, poguessin formar millor els seus treballadors, guiar-los en la posada en marxa d’una màquina o a assistir un client a través d’una videoconferència. Aquí és on vam veure una oportunitat. A partir del 2016 es va començar a parlar de la indústria 4.0., però era molt teòric, aleshores.

“Les solucions habilitadores 4.0 d’Innovae aporten valor real i benefici immediat a l’operativa diària al sector del motor”

Com ha evolucionat i cap on camina la indústria 4.0?
A Innovae pràcticament hem enfocat el nostre model de negoci cap al sector industrial, i també treballem per al món educatiu. Però hem de fer un esforç diari per fer I+D, perquè aquestes tecnologies canvien de pressa, així com la potencialitat dels hardwares, hem d’estar fent investigació constantment i tenim persones que de manera fixa estan estudiant quins nous dispositius surten, quines capacitats tenen. També hem de veure què ens demana la indústria 4.0., que està canviant constantment. El que ens ha fet destacar sempre és el punt visionari i ajudar les empreses a adaptar-s’hi, que de vegades és el més difícil.

Quins perfils professionals formen part d’Innovae?
A Innovae som una trentena de professionals. Pel que fa als perfils són molt diversos, perquè a banda dels perfils directius i comercials, tenim tres tipus de perfils: professionals que modelen entorns virtuals, enginyers que gestionen els projectes i com unir la part de dades i modelats, i especialistes en animació i introducció de dades que interconnecten els models tridimensionals amb les dades i programar-los per tal que puguis interactuar amb ells.

I la xarxa de clients d’Innovae, com és i on es concentra majoritàriament?
Treballem per a molts àmbits, sectors diversos i empreses de totes les mides, des de l’automoció, la indústria eòlica, sectors més productius, i pimes. La nostra estratègia ha estat productitzar solucions per arribar a tothom. La nostra filosofia és apropar la tecnologia punta a totes les empreses del món. Tot i que treballem bàsicament a l’Estat espanyol, també tenim clients d’arreu, un 15% del total i estem en un pla d’internacionalització. A l’estat, els mercats on més treballem és Catalunya, Madrid i el País Basc.

Quins beneficis poden obtenir les empreses o institucions que busquin solucions efectives en l’ús de la realitat virtual i augmentada?
En l’àmbit industrial permet la possibilitat de formar-te i aprendre procediments gràcies a l’ús de les ulleres. En l’àmbit quotidià, et permet visitar un museu o un pis abans de comprar-lo.

“La realitat virtual i augmentada minimitza els temps d’adaptació d’operaris novells a l’empresa”

Quin és el repte a curt i mitjà termini a Innovae?
Innovar forma part del nostre ADN -d’aquí ve una mica el nom de l’empresa-, així com explorar i fer I+D. El nostre objectiu és continuar implantant productes, millorant-los i contribuir en l’àmbit formatiu dirigit a les empreses, sobretot a l’hora d’escurçar la distància que hi ha entre la formació i l’empresa. En aquest sentit, en els pròxims anys es faran molts esforços pel que fa a ajudes i plans. Tot i que semblen que són mons molt allunyats, hem de posar en relleu com les tecnologies milloren l’aprenentatge dels usuaris en l’àmbit educatiu.

La realitat virtual i augmentada té una eina imprescindible: les ulleres. Quin és el seu secret?
Hi ha dos tipus d’ulleres: de realitat virtual i de realitat augmentada/mixta. D’una banda, la realitat virtual és la tecnologia que a través de les ulleres -que et tapen totalment la visió- et traslladen a un entorn digital i t’hi permet interactuar mitjançant uns comandaments. De l’altra, la realitat augmentada/mixta permeten que, a través de la ullera vegis informació del teu voltant i no estan tan madures encara, però crec que s’estan fent passes importants pel que fa a la maduració del hardware.

Foto: Innovae

Creu que la realitat virtual i augmentada acabarà sent una necessitat per a la quotidianitat dels humans?
És difícil fer pronòstics, però la realitat virtual i augmentada acabarà sent una necessitat de la nostra quotidianitat i per al gran públic, cada cop som més a prop que això passi. Només cal veure l’evolució que està tenint el mòbil, que s’ha convertit en una eina imprescindible. Hem passat de disposar d’un mòbil en el qual només podies fer trucades i enviar SMS fins ara que pots fer-ho gairebé tot, fins i tot, pagar com si es tractés d’una targeta bancària.

Quan creu que les ulleres de realitat virtual i augmentada estaran a l’abast del gran públic?
Dependrà si les grans marques tecnològiques presenten un model que sigui econòmicament accessible per al gran públic. Actualment, hi ha diversos models, però cal que s’homogeneïtzin els preus. Estic convençut que quan una marca tecnològica s’hi llenci, la mateixa tecnologia farà que l’ús de la realitat virtual i augmentada sigui molt llaminera per a tothom.

“Jo soc dissenyador gràfic, però va arribar un moment en què el paper em limitava molt”

En els darrers anys vivim en una autèntica transformació tecnològica. La pandèmia ha accelerat tot?
Des d’un punt de vista humà, la pandèmia ha estat molt negativa, però des d’una mirada industrial ha conscienciat les empreses que cal digitalitzar el coneixement, treballar a distància, tenir dades del que estar passant i ser més eficients. Els directius de les empreses n’han pres consciència, s’ha avançat quatre o cinc anys d’una tacada.

Formen part de DFactory, el bressol de la indústria 4.0 a Catalunya que gestiona el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Què els va fer decidir que calia ser-hi presents?
En el moment que ens van explicar el projecte, vam tenir molt clar que havíem de ser-hi. Per a nosaltres és un ecosistema ideal, és un entorn perfecte, perquè les sinèrgies estan molt clares. Sumar-nos al projecte DFactory ens ha de permetre crear sinergies i construir valor al costat d’empreses de primer nivell, per continuar sent un agent actiu en la revolució digital que està vivint la indústria. Des de la direcció del centre hem rebut una mà oberta a poder participar-hi activament, estem molt contents de formar-ne part.

El futur de la indústria 4.0 passa per un hub com DFactory?
A mi m’agradaria que fos més el present que el futur, però així és. El corrent tecnològic que afectarà la indústria 4.0 és la interconnexió de sistemes. Pots maximitzar els teus resultats gràcies al fet d’unir diferents tecnologies. A Innovae intentem ser referents en el nostre aplicatiu, portem 400 projectes implantats.

Un dels sectors en els quals el segell d’Innovae és més palpable i té més incidència és el de l’automoció.
Innovae té com a objectiu traslladar el know-how en realitat estesa del seu equip d’R+D a empreses automobilístiques en forma de solucions intuïtives i efectives, incrementant així la seva competitivitat. Gràcies a les solucions dissenyades per l’empresa, s’ha aconseguit augmentar la fiabilitat dels processos productius, agilitzar el desenvolupament dels processos en un 15% i minimitzar els temps d’adaptació d’operaris novells, entre altres. Les solucions habilitadores 4.0 d’Innovae aporten valor real i benefici immediat a l’operativa diària al sector del motor.

Prova d’això ha estat el premi a la millor estratègia d’innovació al sector de l’automoció que els ha atorgat el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC). Què ha suposat rebre aquesta distinció?
Aquest premi és el resultat de molt esforç i ens omple d’orgull, i també de l’aposta ferma que fan les empreses d’automoció per la digitalització i la innovació, que fan possible implementar de manera efectiva les nostres solucions de realitat virtual i realitat augmentada. En aquests darrers anys hem desenvolupat diversos projectes per a empreses líders com Seat, Meleghy Automotive, Nissan, Volkswagen o Continental. Estem molt agraïts als clients del sector de l’automoció que ens han fet confiança i, sobretot, és una porta oberta perquè altres sectors puguin pujar al carro.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram