Foto: NASA

L’Agrupació Astronòmica de Manresa convida Agustí Pinto al Centre Cultural El Casino el proper 12 de novembre per parlar sobre les fites que el telescopi James Webb ha aconseguit des de la seva posada en funcionament, el mes de desembre del 2021.

Des que el James Webb es va enlairar, la troballa més destacable ha estat la imatge infraroja més profunda i nítida de l’univers llunyà que s’ha aconseguit fins ara. La imatge correspon al grup de galàxies SMACS 0723 i mostra milers de galàxies, inclosos els objectes més tènues mai observats en l’infraroig.

Està formada per imatges en diferents longituds d’ona i va ser presa després d’un total de 12,5 hores d’exposició, arribant a majors profunditats en longitud d’ona de l’infraroig que les dels camps més profunds del telescopi espacial Hubble. Això ha permès mostrar galàxies més distants, amb estructures molt petites i tènues que no havien estat vistes abans.

Després d’aquesta imatge, el James Webb va captar el passat 26 d’octubre una fotografia dels Pilars de la Creació, una regió d’una intensa formació d’estrelles, i que a 6.500 anys llum de distància és possible observar un escenari on estan estallant noves estrelles. Ara ho f¡ha fet amb molta més nitidesa, gràcies a les longituds d’ona que detecta la càmera infrarroja del telescopi.

Sobre aquestes fites insòlites i les possibilitats que ofereix el telescopi en parlaran a l’entitat del Bages, en la jornada que tindrà lloc a partir de les 19.00h. L’Agrupació Astronòmica de Manresa va néixer el 1984 i l’integren uns 90 socis que comparteixen inquietuds sobre l’espai.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram