Andrés Garcia, a l’aula on imparteix informàtica [Foto: Espai Mèdia / Maria Cerezuela]

Andrés Garcia (Barcelona, 1969) és professor d’informàtica i STEAM a l’Escola La Mercè de Martorell (Baix Llobregat) i recentment ha participat en una formació orientada a mestres d’arreu d’Europa que se celebra al Centre Europeu de Recerca i Tecnologia Espacial de l’Agència Espacial Europea (ESA), a Bèlgica. Durant uns dies, ha compartit metodologia i activitats pràctiques amb altres docents del continent i ha viscut la seva primera experiència directa amb l’ESA, on s’ha enfocat en la investigació de la Terra des de l’espai.

A Espai.Mèdia, Andrés Garcia reviu l’experiència enriquidora que ha viscut al cor d’Europa i reconeix que tindrà aplicació directa en el seu centre, on comparteix l’espai amb els alumnes més curiosos. “A les aules no ha desaparegut la passió per l’espai i crec que ha tractar-se com la robòtica, d’una forma molt transversal, perquè també implica temes de medi natural o de matemàtiques, per exemple”, explica el professor.

El professor d’informàtica i STEAM ha participat en una formació a Bèlgica amb altres mestres d’arreu d’Europa

En la seva estada a Bèlgica, ha pogut conèixer de primera mà els projectes Galileo i els satèl·lits Copernicus i ha copsat, de ben a prop, com es treballa en l’espai i quines aplicacions poden tenir. Aquestes formacions són obertes a tot el professorat d’Europa i estan centrades en l’observació de l’espai, la tecnologia de l’espai i com s’investiga des de la Terra. En aquesta última especialització, Garcia ha pres apunts per portar aquests coneixements de tornada a Martorell: “hem  d’anar prenent consciència que l’espai formarà part del futur, perquè quan veus la quantitat de coses que els satèl·lits poden fer per nosaltres, te n’adones de la seva importància”.

El grup de professors amb qui Andrés Garcia ha compartit l’estada a l’ESA [Foto: Cedida]

Les activitats pràctiques, els tallers i les xerrades als quals ha assistit han servit a Garcia per confirmar que cal apropar l’espai als alumnes, i com més aviat sigui, millor. Per això, el professor de l’Escola La Mercè afirma que “l’espai és una realitat que hi és i que hem de conèixer, aquest és el primer pas”. Apropar-lo, poder-ne investigar i perdre-hi la por, ha explicat, serà la millor manera per entendre com ens afecta.

“L’espai és una realitat que hi és i que hem de conèixer, aquest és el primer pas”, assegura Garcia

Garcia admet que la seva passió per l’espai ve de lluny “soc curiós de mena, sempre he volgut ser astronauta” i que  ho ha pogut resoldre impartint assignatures com robòtica, informàtica i de temàtica STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques). A l’escola martorellenca des del 1998, ha vist evolucionar aquestes matèries, en les quals confessa que “jugo amb avantatge, perquè els alumnes sempre volen venir a les meves classes”.

DEs del 1998, Garcia és mestre a l’Escola La Mercè de Martorell [Foto: Espai Mèdia / Maria Cerezuela]

Alhora, és un dels ambaixadors Scientix, una comunitat europea per a l’ensenyament de les ciències, i promou les trobades ScratchEd Meetup Barcelona, reunions on professors d’arreu de Catalunya es troben per intercanviar idees i experiències sobre la docència. Des de Martorell fins a l’ESA, segueix sumant experiències i pretén allargar aquesta cursa de fons amb l’espai sempre present.

Marta Lebron: una catalana en el llançament de la nova missió de l’Agència Espacial Europea
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram