L’Observatori Astronòmic de Castelltallat, al municipi de Sant Mateu de Bages [Foto: Generalitat]

L’any 1998, un gran incendi a la Catalunya Central va cremar 27.000 hectàrees i Castelltallat va ser una de les zones més afectades. Va ser el foc més ràpid registrat a Europa fins aleshores i el bosc va quedar pràcticament arrasat. Per reactivar la zona, l’any 2004 s’hi va inaugurar l’observatori astronòmic, el primer de Catalunya que es va obrir al públic.

Des d’aleshores, s’ha convertit en un referent en la divulgació de l’astronomia i, cada any, atreu uns 4.000 visitants. S’hi poden observar planetes, però també objectes situats a 14 i 50 milions d’any llum. El secret, segons el seu responsable, Toni Guntín, és la qualitat del cel. Ara, el Departament d’Acció Climàtica li ha atorgat la distinció d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat.

S’hi poden observar planetes, però també objectes situats a 14 i 50 milions d’any llum

Situat a 911 metres d’altitud, l’Observatori Astronòmic de Castelltallat està situat al bell mig de l’entorn natural de la serra de Castelltallat, en un indret força despoblat i amb un gran visibilitat del cel. Degut al seu emplaçament elevat i relativament allunyat de l’àrea metropolitana de Barcelona, l’espai gaudeix d’una reduïda contaminació lumínica. Això, segons explica el responsable de l’equipament, Toni Guntín, li permet disposar d’una molt bona qualitat del cel nocturn.

Per tot plegat, l’observatori ha obtingut la declaració d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat. La declaració s’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves característiques, que el fan un espai singular. lla protecció va acompanyada d’un pla d’actuacions que inclou la millora de l’enllumenat exterior de la zona, activitats de sensibilització ambiental i promoció del turisme sostenible al voltant de l’observació del medi natural nocturn.

En el cas de Castelltallat, el municipi de Sant Mateu de Bages, que és on pertany, està desplegant un pla de prevenció contra la contaminació lumínica que suposarà una reducció de gasos amb efecte hivernacle del 60%.

Té l’amenaça del projecte d’instal·lar 17 aerogeneradors davant de l’obsevatori

A l’horitzó de Castelltallat es poden observar diverses centrals eòliques de l’Anoia que, segons Guntín, queden relativament lluny, però fins l’any passat hi havia el projecte d’instal·lar 17 aerogeneradors de gran envergadura a la vall de la Grevalosa, just la vall situada davant de l’obsevatori.

“Per sort, l’oposició veïnal i ecologista ho va aturar. Hauria estat un desastre”, explica. Amb la declaració d’Espai amb Cel Nocturn de Qualitat, el territori espera “que sigui un motiu més perquè no s’hi presenti cap amenaça similar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram