
Acte de presentació del 6GStarLab [Foto: Govern]
El laboratori 6GStarLab permetrà que el personal investigador d’i2CAT validi desenvolupaments tecnològics en òrbita i acceleri la investigació sobre xarxes satel·litàries i la seva integració amb infraestructures terrestres. Al detall, permetrà estudiar i validar tècniques de virtualització per a la infraestructura satel·litària i a l’avaluació de freqüències de comunicació 6G amb dispositius multifreqüència. A més, aquest satèl·lit incorporarà un terminal òptic per accelerar les comunicacions entre el satèl·lit i la Terra. Així, es convertirà en un banc de proves obert i flexible per desplegar i dur a terme experiments de forma remota.
El satèl·lit 6GStarLab validarà desenvolupaments en òrbita per accelerar la investigació sobre xarxes satel·litàries
i2CAT ha lliurat a Open Cosmos un contracte per valor d’1,65 milions d’euros perquè posi en marxa el satèl·lit 6GStarLab. Per una banda, incorporarà càrregues útils dissenyades per i2CAT i l’empresa catalana Microwave Sensors and Electronics (MWSE), que es desenvoluparan a través del nou satèl·lit. De l’altra, comptarà amb un terminal làser de comunicació òptica espai-terra i una estació terrestre de l’empresa Transcelestial, amb seu a Singapur. I hi sumarà un conjunt d’antenes per les comunicacions de radiofreqüència que desenvoluparà el grup del NanoSatLab de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El llançament del satèl·lit és previst per a l’octubre de 2025 i la seva posada en funcionament, a principis de 2026.
En l’acte de presentació, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, ha destacat que “amb aquest laboratori en òrbita, Catalunya es consolida com un referent en investigació”. Per la seva banda, el director d’i2CAT, Sergi Figuerola, ha afirmat que “suposa una fita molt rellevant per a la investigació, perquè proporciona una infraestructura real a l’espai que permetrà validar part de les tecnologies clau de la 6G”. El CEO d’Open Cosmos, ha confessat que “estem molt orgullosos de participar en el desenvolupament del satèl·lit 6GStarLab, un projecte que situarà Catalunya i Europa a l’avantguarda de les comunicacions espacials”.
Catalunya al Mobile World Congress: tecnologies satel·litàries, recerca i visió internacional