La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, i el director de l’IEEC, Ignasi Ribas [Foto: Govern]

El 12 d’agost de 2026 es viurà a Catalunya el primer eclipsi solar total dels últims 120 anys. Per primera vegada, el país s’enfosquirà per complet i entrarà dins la franja de totalitat d’un eclipsi, quan la Lluna cobrirà del tot el Sol durant un temps breu, d’entre 32 segons i un minut. Per això, el Govern ha començat a preparar un pla d’acció interdepartamental que doni una resposta coordinada i eficaç a aquest esdeveniment.

El president del Govern, Salvador Illa, i la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, seran el president i la vicepresidenta, respectivament, de la comissió  que liderarà aquesta gestió. També hi participarà l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), tretze departaments del Govern i centres especialitzats.

La nova comissió integrarà 13 departaments del Govern i institucions com l’IEEC o l’ICE-CSIC

Les funcions d’aquesta comissió seran definir un pla d’acció que tractarà la recerca i la divulgació científica, la gestió d’espais d’observació, l’organització de la mobilitat, la promoció turística, la seguretat i la prevenció en matèria de salut. Entre les accions previstes, entren la creació de punts oficials d’observació, la distribució massiva d’ulleres homologades, l’activació de dispositius especials de trànsit i emergència i la posada en marxa de campanyes educatives.

L’àmbit català de recerca també hi jugarà un paper primordial i per aquest motiu es coordinaran accions entre l’Observatori de l’Ebre, el Parc Astronòmic del Montsec, l’Institut de Ciències de l’Espai i l’IEEC. Aquest eclipsi serà el primer d’una sèrie que creuarà l’Estat espanyol entre 2026 i 2028, una coincidència excepcionalment el calendari.

El dia que podràs veure el pròxim eclipsi solar total des de Catalunya
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram