
Daniel Marco i Montse Rubio, els impulsors del planetari Cel Obert [Foto: Cedida]
Montse Rubio i Daniel Marco són les persones encarregades de dinamitzar les activitats, portar el planetari portàtil als centres educatius i tota mena d’esdeveniments culturals i lúdics i representar Cel Obert, que compta amb dues persones més en el seu equip. Aficionats a l’astronomia com a hobby, han après què agrada més, com poden sorprendre el seu públic i de quina manera la ciència és entesa per totes les edats.

Les activitats en escoles són de les més sol·licitades a Cel Obert [Foto: Cedida]
Amb dos planetaris de diferents mides, Cel Obert es caracteritza per oferir activitats molt participatives i en què el públic pot dir la seva, preguntar els dubtes que tingui i aprendre amb les sessions. Des de la llar d’infants fins a un públic més jove, no fa distincions i adapta les activitats al coneixement dels qui escolten. Montse Rubio confessa que els més joves plantegen les preguntes més exigents i que això l’obliga a formar-se contínuament per donar-hi les millors respostes.
Montse Rubio explica que “la ciència pot ser fàcil, hi has d’entrar amb il·lusió”
“El planetari em va semblar una idea genial per motivar i fomentar la curiositat entre els més joves”, diu. En un context en què l’astronomia no és una de les ciències més conegudes, el planetari Cel Obert s’erigeix en una opció divulgativa i formativa que pot donar-hi resposta. Amb dotze anys de trajectòria, Rubio afegeix que “el temps ens ha donat la raó i cada vegada s’aprofundeix més en l’astronomia per part de les escoles”.

Montse Rubio trepitja el territori amb les explicacions des de dins d’un planetari [Foto: Cedida]
Mirar el cel i entendre què hi passa, malgrat la distància, és la missió del planetari Cel Obert. I la seva feina per divulgar, ajudar a aquesta comprensió i explicar, s’ha convertit en el dia a dia d’un grup d’aficionats que han fet a l’astronomia el seu modus vivendi.
Laia López Llobet: “L’espai s’està privatitzant d’una manera exponencial”