Daniel Marco i Montse Rubio, els impulsors del planetari Cel Obert [Foto: Cedida]

El planetari mòbil Cel Obert, ubicat a Castellserà (Urgell), acumula dotze anys d’activitats, tallers i xerrades enfocats en l’astronomia i les qüestions més desconegudes de tot allò que té lloc al cel. Amb la vocació d’apropar la ciència, sobretot, als més joves, fomenta la divulgació astronòmica i té com a missió que les pròximes generacions entenguin el que succeeix alguns quilòmetres per sobre dels nostres caps.

Montse Rubio i Daniel Marco són les persones encarregades de dinamitzar les activitats, portar el planetari portàtil als centres educatius i tota mena d’esdeveniments culturals i lúdics i representar Cel Obert, que compta amb dues persones més en el seu equip. Aficionats a l’astronomia com a hobby, han après què agrada més, com poden sorprendre el seu públic i de quina manera la ciència és entesa per totes les edats.

Les activitats en escoles són de les més sol·licitades a Cel Obert [Foto: Cedida]

A Espai Mèdia, Rubio assegura que “la ciència pot ser fàcil, hi has d’entrar amb il·lusió” i explica que el planetari Cel Obert va començar fa dotze anys “fruit de la casualitat”. Amb 50 anys, havia perdut la feina i a través d’un amic, va veure factible la possibilitat d’emprendre en un sector, el de l’astronomia, força limitat. “No era fàcil començar de zero, ni per l’edat ni per ser dona i suposava un repte, molta gent no entenia què faria, i finalment ha estat un camí dur i gratificant”, rebla.

Amb dos planetaris de diferents mides, Cel Obert es caracteritza per oferir activitats molt participatives i en què el públic pot dir la seva, preguntar els dubtes que tingui i aprendre amb les sessions. Des de la llar d’infants fins a un públic més jove, no fa distincions i adapta les activitats al coneixement dels qui escolten. Montse Rubio confessa que els més joves plantegen les preguntes més exigents i que això l’obliga a formar-se contínuament per donar-hi les millors respostes.

Montse Rubio explica que “la ciència pot ser fàcil, hi has d’entrar amb il·lusió”

“El planetari em va semblar una idea genial per motivar i fomentar la curiositat entre els més joves”, diu. En un context en què l’astronomia no és una de les ciències més conegudes, el planetari Cel Obert s’erigeix en una opció divulgativa i formativa que pot donar-hi resposta. Amb dotze anys de trajectòria, Rubio afegeix que “el temps ens ha donat la raó i cada vegada s’aprofundeix més en l’astronomia per part de les escoles”.

Montse Rubio trepitja el territori amb les explicacions des de dins d’un planetari [Foto: Cedida]

Des de la província de Lleida, han arribat a Andorra i Vinaròs a oferir les seves sessions i ara com ara, la intenció de Cel Obert és seguir enfortint el seu segell abans del relleu generacional que viurà l’entitat. Tot plegat, en un àmbit, el català, on està creixent aquesta oferta. Rubio creu que “a Catalunya s’està avançant, però tinc l’esperança que es faran encara més coses i que anirem consolidant el nostre lloc”.

Mirar el cel i entendre què hi passa, malgrat la distància, és la missió del planetari Cel Obert. I la seva feina per divulgar, ajudar a aquesta comprensió i explicar, s’ha convertit en el dia a dia d’un grup d’aficionats que han fet a l’astronomia el seu modus vivendi.

Laia López Llobet: “L’espai s’està privatitzant d’una manera exponencial”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram