
Equip organitzador del SG Spain 2023, que va tenir lloc a Barcelona [Foto: Space Generation Advisory Council]
Claudia Soriano, investigadora a l’Institut de Ciències Espacials (ICE) i Iván Miralles, enginyer de serveis de satèl·lits per a la constel·lació Galileu, són dues de les persones implicades en l’organització de l’esdeveniment. La participació catalana és abundant, i ve donada, en part, per l’experiència d’haver acollit el congrés a Barcelona el 2023. L’edició catalana va despertar moltes inquietuds entre els participants, que van decidir fer un pas endavant i sumar, a Tenerife, com a part de l’organització.
“El fet que l’any passat el congrés se celebrés a la Universitat Politècnica de Catalunya va ajudar que molts organitzadors volguessin sumar-s’hi”, apunta Miralles. Però traslladar el congrés a Tenerife suposava una dificultat logística que han aconseguit salvar: “aquest any els preparatius tenen una dificultat extra, perquè abans havien sigut a Barcelona i Madrid i ho teníem més a favor, però tot l’equip organitzador es va motivar i finalment vam haver de tancar inscripcions”, explica Soriano.

Claudia Soriano i Iván Miralles són dels dels orgaitzadors del Congrés SG Spain 2024 [Fotos: Cedides]
En aquest sentit, Miralles exposa que el congrés “té la intenció d’apropar les visions dels estudiants i els professionals joves a les empreses del sector espacial”. A més, afegeix com a testimoni personal, que “et sents una mica perdut, a la universitat no et mostren les opcions de les quals pots viure, i el congrés inclou una guia perquè aquestes persones sàpiguen quines opcions tenen”. Al seu torn, Soriano recorda que “els membres de l’equip organitzador som propers als estudiants, fa poc que estàvem en la seva posició, així que les activitats estan enfocades en les seves necessitats”.
Claudia Soriano: “Hi ha futur i talent i ganes de fer les coses, però quant a recerca anem coixos, no s’hi inverteix prou perquè la gent es quedi aquí”
Tenerife és un indret privilegiat quant a l’astronomia i, aquesta edició del congrés no podia desaprofitar l’oportunitat per sumar-hi aquest àmbit del sector aeroespacial. Per això, en el programa també s’han inclòs xerrades enfocades en astronomia, així com tallers. En paraules de Soriano, l’objectiu de l’esdeveniment és “barrejar la part industrial amb la part d’astronomia i descentralitzar la ciència més enllà de Madrid i Barcelona”.
Els joves, doncs, han pres la paraula i es dirigeixen a aquells amb qui comparteixen inquietuds. El futur està assegurat? Soriano respon que “sí que hi ha futur i talent i ganes de fer les coses, però quant a recerca anem coixos, no s’hi inverteix prou perquè la gent es quedi aquí”. Miralles afegeix que “el congrés SG Spain té lloc gràcies a les empreses, i els joves estem agafant el relleu, però necessitem ajuda per part dels governs perquè segueixi celebrant-se aquest esdeveniment”.
El repte de traslladar el congrés a Tenerife era majúscul, però Catalunya hi tornarà a posar múscul, demostrant que els més joves tenen molt a dir i que volen consolidar aquesta cita, també, a escala internacional.
L’exili acadèmic en les ciències de l’espai