[Foto: isardSAT]

El satèl·lit CryoSat-2, llançat per l’Agència Espacial Europea (ESA), ha arribat als quinze anys de vida com a nau encarregada de mesurar els canvis en el gel i en la neu del planeta. Tot i que pensada per a estendre la seva activitat durant tres anys i mig, la missió ha superat el llindar de vida previst i ha aconseguit dades crucials pel que fa als impactes del canvi climàtic sobre el gruix del gel àrtic i del gel continental. L’empresa catalana isardSAT, especialitzada en la investigació i la recerca en el sector de l’espai i l’observació de la Terra, s’ha encarregat de fer el calibratge extern del satèl·lit des del seu llançament.

Des de l’inici de la missió CryoSat-2, isardSAT ha desenvolupat algorismes per processar les dades del satèl·lit i aplicar-les en diferents projectes internacionals de recerca. Entre d’altres, destaquen la col·laboració IMBIE entre diferents organismes científics per avaluar la pèrdua de massa dels casquets glacials de l’Antàrtida i Grenlàndia; CryoSat+ Mountain Glaciers, un projecte destinat a millorar les mesures dels canvis de gruix de les glaceres; i CryoTop Evolution, que pretén estudiar l’estat dels casquets glacials de l’Antàrtida i Grenlàndia a través de la tècnica d’interferometria swath.

Segons el director de la missió de l’ESA, Richard Francis, “aquest aniversari és un gran crèdit per a tots els implicats”. Per la seva banda, la directora d’isardSAT, Mònica Roca i Aparici, apunta que “el que fem és processar i analitzar les mesures del satèl·lit quan passa sobre aparells col·locats estratègicament”. Des del 2010, isardSAT ha pres part en campanyes de calibratge del satèl·lit processant dades a Noruega i Grècia.

isardSAT desenvolupa un reflector molt precís i l’instal·la al Montsec
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram