Foto: IEEC

El projecte CARMENES, en el qual hi participa l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), acaba de publicar els resultats corresponents a les observacions que va fer des del 2016 fins el 2020 i en aquestes dades en destaquen el descobriment de 59 exoplanetes, deu dels quals són especialment habitables. Aquestes dades s’han publicat avui a la revista Astronomy & Astrophysics.

CARMENES, que compta amb un espectògraf que opera en l’òptic i l’infraroig proper, funciona des del 2015 a l’Observatori de Calar Alto amb l’objectiu de trobar exoplanetes de tipus terrestre en estrelles fredes properes. L’IEEC, com una de les 11 institucions que l’integren, ha tingut un paper destacat en la trobada dels 59 exoplanetes.

El director de l’IEEC, Ignasi Ribas, és el primer autor del treball que s’ha publicat recentment

El director de l’IEEC, Ignasi Ribas, és el primer autor del treball que s’ha publicat recentment, acompanyat per un centenar de directors de més de 30 centres de recerca d’arreu del món. La importància de la troballa dels 59 exoplanetes radica en la capacitat que té l’instrument CARMENES sobre el coneixement de les estrelles més properes.

De fet, i segons les darreres dades, s’ha multiplicat per dos el nombre d’exoplanetes que es coneixien fins al moment. CARMENES ha permès observat la meitat de totes les estrelles petites properes i els espectres que n’ha obtingut permeten aportar informació molt valuosa sobre les atmosferes de les estrelles i dels seus planetes.

L’IEEC farà realitat el satèl·lit PhotSat
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram