
[Foto: Freepik]
Segons les dades de què disposa l’organització, tan sols una tercera part del percentatge mundial d’investigadors i el 35% dels estudiants de carreres STEM són dones. I el 2016, només el 30% dels països havien assolit la paritat quant a investigació entre homes i dones. Per això, a Espai Mèdia recopilem onze dones catalanes de l’àmbit científic i exposem les seves opinions pel que fa a la situació de les dones en la ciència i el futur que auguren a les nenes i joves que hi comencen.
Fomentar la diversitat és clau
“Tant de bo arribi el dia en què no sigui necessari celebrar el Dia de la Nena i la Dona en la Ciència”, apunta Maria José Martí, enginyera industrial especialitzada en anàlisi de dades i intel·ligència artificial i premi Dona TIC 2024. En aquest sentit, hi coincideix Clàudia Soriano, formada en astrofísica i ciències de l’espai, qui afegeix que “hauria de ser un compromís constant per garantir una ciència més diversa, inclusiva i accessible per a tothom”. Mar Carretero-Castrillo apunta que “aquest dia és molt important no només per visibilizar la feina de excelencia científica que també fem les dones i per crear referents, sinó també per una qüestió de justícia social, totes hem de tenir les mateixes oportunitats per accedir al sistema científic i progressar”.
Teixir una xarxa segura, amb referents properes i dones que poden convertir-se en exemples a seguir és, com en tots els àmbits, determinant. Però fer-ho en el científic, on les posicions semblen reservades només als homes, guanya encara més sentit. Laia López, qui es dedica a les ciències aeroespacials, recorda que “les nenes i joves que comencin ara trobaran molt més suport femení en aquesta indústria”, mentre que Carlota Keimer, també especialitzada en les ciències aeroespacials, hi coincideix dient que “hi ha una consciència creixent sobre la importància de fomentar la presència de noies en àmbits tradicionalment masculins, com la ciència o l’enginyeria i per construir una societat més equitativa, cal que tota la població estigui involucrada i representada en tots els àmbits”.
Eli Tremps observa que “no podem somiar una carrera professional si no sabem que existeix”, mentre que Mar Carretero-Castrillo creu que l’11F “és un dia important per qüestió de justícia social”
Sumar esforços, animar les nenes i les joves des que són petites i acompanyar-les en el camí es presenta, també, com un dels reptes a curt termini. Eli Tremps, enginyera en telecomunicacions, fa una crida dient que “no podem somiar una carrera professional si no sabem que existeix”, mentre que Maria José Martí opina en la mateixa línia: “és molt important no tallar-hi les ales, sinó animar-les que estudiïn una carrera de ciències”. Soriano també posa el focus en els perjudicis que pot tenir eliminar hores de formació científica: “aquesta tendència no només pot limitar les oportunitats d’accés a la ciència, sinó que també pot tenir un impacte negatiu en la formació d’una societat crítica i ben informada”.
A Espai Mèdia hem escollit 11 dones per visibilitzar l’11 de febrer i commemorar, així, el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència:
Núria Salán
Núria Salán Ballesteros (Barcelona, 1963) és professora del Departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i vinculada a l’Escola Superior d’Enginyers Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).
Mireia Colina
Mireia Colina (Vic, 1979) ha estat la guanyadora del premi DonaTIC 2023 en la categoria professional. Llicenciada en Enginyeria de Telecomunicacions per la UPC i per l’Institut Politècnic de Torino, va especialitzar-se en el sector espacial.
Alba Badia
Alba Badia (Sant Llorenç Savall, 2001), enginyera en tecnologies industrials, és la coordinadora del grup Cosmic Research i va liderar l’equip en la competició internacional Spaceport America.
Joana Barbany
Joana Barbany, llicenciada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i diplomada en Empresarials per la Universitat de Vic (UVIC), és especialista en comunicació digital i consultoria estratègica i va ser la directora general de la Societat Digital del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.
Carlota Keimer
Carlota Keimer López (Barcelona, 1999) és enginyera mecànica i va participar fa mig any en un programa d’entrenament a l’ESA (Agència Espacial Europea) al Centre de Seguretat Espacial Europeu, a Bèlgica.
Maria Galindo
Maria Galindo (Barcelona, 1982) és l’actual secretària de Polítiques Digitals del Govern, que forma part del Departament d’Empresa i Treball. Llicenciada en Economia per la Universitat de Barcelona (UB) i amb un màster en Administració Pública per ESADE.
Maria José Martí
Maria José Martí Gil (Valderrobres, Terol, 1976) ha guanyat el premi DonaTIC 2024 en la categoria d’emprenedoria. Enginyera industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va marxar als Estats Units fa dues dècades i ha treballat en grans multinacionals.
Laia López
Laia López Llobet (Sabadell,1999) és física especialitzada en astronomia i des de fa tres anys treballa per a GMV a l’Agència Espacial Alemanya a Múnic. Formada a la Universitat de Barcelona, va marxar a Estrasburg, a la Universitat Internacional de l’Espai, i va fer pràctiques per a l’Agència Espacial Europea.
Eli Tremps
Eli Tremps (Vilanova i la Geltrú, 1992) és llicenciada en Enginyeria de Telecomunicacions especialitzada en sistemes de telecomunicacions i ha estat una de les guanyadores de l’última edició dels Premis DonaTIC.
Mar Carretero-Castrillo
Mar Carretero-Castrillo (Lanzarote, 1997) és investigadora predoctoral de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i ha guanyat el tercer guardó dels Premis La Vanguardia de Ciència 2024.
Clàudia Soriano
Claudia Soriano (Esplugues de Llobregat, 1997) és investigadora predoctoral a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE -CSIC) i ha rebut una de les mencions especials dels Premis DonaTIC 2024, en l’àmbit de ciències aeroespacials.