[Foto: Juliia Dutchak a Unsplash]

La Comissió Europea ha designat l’Observatori Cherenkov Telescope Array (CTAO) com un Consorci Europeu d’Infraestructures de Recerca (ERIC) i hi ha traslladat la missió de convertir-se en l’observatori més gran i potent del món per a l’astronomia de raigs gamma. Així, ajudarà a accelerar la construcció del nou observatori i establirà un marc per a la distribució de les dades, les quals poden contribuir a nous descobriments científics.

Creat amb el suport internacional d’onze països i una organització intergovernamental que vetllen per al desenvolupament i la construcció de l’observatori, compta entre els seus integrants amb l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE). La resta de membres del CTAO ERIC són, Àustria, la República Txeca, l’Observatori Europeu Austral (ESO), França, Alemanya, Itàlia, Polònia i Eslovènia, mentre que Suïssa n’és membre observador, el Japó és soci estratègic i Austràlia, membre extern.

La comunitat estatal, on s’inclouen l’ICCUB i l’ICE ha contribuït a la construcció i la posada a punt dels diferents components de l’observatori i en el desenvolupament del programari i la definició dels objectius científics del projecte.

L’ERIC permetrà l’inici immediat de la construcció del conjunt complet de més de 60 telescopis a dos emplaçaments, a Espanya i a Xile. A CTAO-Nord, on es troba en fase de posada en marxa el prototip del Large-Sized Telescope (LST-1), s’espera que entre els següents un i dos anys estiguin a punt tres LSTs addicionals i un Medium-Sized Telescope (MST). Pel que fa al CTAO-Sud, es preveu que els cinc primers Small-Sized Telescopes (SST) i dos MSTs es lliurin a principis del 2026. L’ajuda de l’ERIC serà clau perquè l’observatori pugui operar configuracions intermèdies de telescopis a partir del 2026.

Investigadors de l’ICCUB i l’IEEC descobreixen els forats negres més propers a la Terra
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram