Els integrants del projecte de l’associació d’estudiants Cosmic Research [Foto: Cosmic Research]

L’associació d’estudiants Cosmic Research de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha enlairat el coet supersònic suborbital més potent que mai abans s’havia construït a Catalunya. El 30 de novembre passat, al Centro de Experimentación del Arenosillo de l’Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA) a Huelva, el grup català va fer volar fins a una alçada de vuit quilòmetres la nau a una velocitat de 1900km/h.

El grup egarenc està format per 16 estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, acompanyats per dos més de la Universitat del País Basc i va completar l’enlairament del coet Bondar en cinc hores, aprofitant el dia que l’INTA va oferir-los per dur a terme la missió.

En homenatge a l’aestronauta Roberta Bondar

Aquest projecte va néixer ara fa cinc anys i els estudiants han llançat fins a 36 coets abans, col·laborant amb l’Oficina de Recursos para la Educación Espacial en España de l’Agència Espacial Europea en els concursos nacionals i autonòmics.

El nom de Bondar es deu a l’homenatge que l’associació Cosmic Research volia fer a la primera dona astronauta, Roberta Bondar, que a més va convertir-se en la primera neuròloga canadenca que va haver a l’espai.

I la gesta del coet català ja és històrica, i és que mai abans s’havia llançat un coet supersònic suborbital d’aquestes característiques construït a Catalunya (el coet Bondar medeix 2,61 metres de llarg, té un diàmetre de 131 mm i pesa 3kg i està format pel mòdul motor, el mòdul recuperació i el mòdul aviònica).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram