L’equip NovaSat25, guanyador del concurs CanSat [Foto: Govern]

L’edició catalana del concurs CanSat, impulsat per l’Agència Espacial Europea (ESA), va celebrar-se el passat dissabte 29 de març a l’aeroport de Lleida-Alguaire. En aquest certamen, es buscava el conjunt que representarà Catalunya en la final estatal, a Galícia, i el jurat ha triat NovaSat25, de l’Institut Bernat el Ferrer, de Molins de Rei (Baix Llobregat). Aquest equip rebrà 3.000 euros del Govern per finançar part del viatge a la final estatal.

La fase a l’aeroport de Lleida-Alguaire va consistir en l’enlairament dels 18 equips finalistes, qui van llançar els seus CanSats a bord dels coets que ells mateixos han fabricat. Es tracta de conjunts integrats per alumnes d’ESO, Batxillerat i Formació Professional d’arreu de Catalunya. Posteriorment, i en aquest cas a les instal·lacions de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a Terrassa, l’alumnat va mostrar els resultats i les valoracions finals dels projectes.

NovaSat25 serà el representant català a la final estatal que se celebrarà a Galícia

D’aquesta manera, NovaSat25 s’ha fet amb el primer lloc del concurs català i viatjarà a Galícia per participar en la final estatal i guanyar-se un lloc a la final europea. A banda, també es van lliurar altres guardons, com el premi a la millor missió científica a l’equip Forat Engineering, de l’Institut Forat del Vent (Cerdanyola del Vallès); el premi a la millor fita tecnològica a l’equip Sunny, de l’Escola Pia Mataró (Mataró); el premi a la millor comunicació per a l’equip LandSat Ègara, de l’IES Terrassa (Terrassa); el premi al millor treball en equip a l’equip 5atKan, dels Jesuïtes de Gràcia – Col·legi Kostka (Barcelona); la menció especial Hack&Build  per a IlerSat, de l’Institut Guindàvols (Lleida); i la menció espacial emprenedoria a SpaceCan, de l’Escola Vedruna Tona (Tona).

Els llançaments van comptar amb la presència de Sandra Ruiz, la directora general d’Economia i Societat Digitals de la Generalitat de Catalunya; Jordi Voltas, el director de l’ESEIAAT-UPC; i Xavier Gómez, el director de l’Aeroport de Lleida-Alguaire, així com d’altres representants de les entitats organitzadores i col·laboradores.

L’ESEIAAT organitza la fase classificatòria del concurs a Catalunya i compta amb el suport de la Secretaria de Polítiques Digitals, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el departament d’Educació i Formació Professional, l’Aeroport de Lleida-Alguaire i l’Aeroclub Anoia. La fase catalana del CanSat s’emmarca en l’Estratègia NewSpace de Catalunya.

La cinquena edició del CanSat Catalunya busca un nou equip guanyador
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram