Imatge del mes d’agost de 2023 al pantà de Darnius [Foto: Menut]

El nanosatèl·lit Menut, el segon de l’Estratègia NewSpace impulsada pel Govern, col·labora en l’anàlisi de la sequera a Catalunya amb les imatges que està recollint. Prop d’un any després del seu enlairament, que va ser el 3 de gener, el segon nanosatèl·lit del govern està aportant dades importants en la situació d’emergència climàtica que viu el país, amb una sequera extrema.

Amb les darreres imatges, es pot analitzar la situació actual de l’embassament de Darnius Boadella, a la conca de la Muga (Alt Empordà). Respecte al que es podia observar fa un any des de l’espai, pot veure’s de manera clara la pèrdua de volum d’aigua en les dues cares de l’embassament. A més, s’ha detectat que en aquesta zona prolifera més activitat vegetal i s’ha perdut oxigen en l’aigua, un fet que té un impacte negatiu sobre l’aigua i la vida que s’hi genera. Actualment, aquest pantà es troba al 14% de la seva capacitat, la meitat respecte a les dades del 2022.

Desenvolupat per l’empresa Open Cosmos i amb el suport de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICG), el Menut contribueix a monitorar i seguir les afectacions que està causant l’emergència climàtica. Emmarcat dins el projecte OpenConstellation, un grup de nanosatèl·lits que treballen en xarxa i de manera conjunta per donar resposta a reptes com el canvi climàtic o la crisi energètica, el Menut treballa per aconseguir informació rellevant quant a la gestió del territori, l’anàlisi de cultius o la detecció d’incendis forestals.

El Menut entra en òrbita

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram