Foto: Nanolab

El Laboratori NanoSat LAB, coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), es prepara per a la jornada de portes obertes i de presentació dels seus projectes del proper dijous 3 de febrer (9.30h).

La sessió tindrà lloc en format virtual, a través de la plataforma Zoom, i pretén que els visitants coneguin, també, les instal·lacions del Campus Nord.

Format per petits satèl·lits i dissenyat per a tres unitats CubeStats, va ser creat per la UPC amb la intenció de divulgar sobre la seva tasca i a més ofereix a empreses i institucions la possibilitat de qualificat components per a l’ús de vols espacials.

A banda, i obert als estudiants i membres de la comunitat científica, posa a la seva disposició i a la de petites i mitjanes empreses serveis dirigits a llençar petits satèl·lits a l’espai.

Unes instal·lacions atractives

En les seves instal·lacions poden trobar-se una taula agitadora que simula les condicions de llançament; una càmera de buit tèrmic; un simulador del Sol; bobines de Helmholtz amb coixinets d’aire per a proves Attitude Control Systems (ACS) i proves de blindatge magnètic; un giroscopi i una estació terrestre d’aficionats patrocinada per Telecom Barcelona i el Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions.

Pel que fa a les missions i projectes que té en marxa, compta amb els quatre satèl·lits que formen part de la sèrie CubeCat (Cat-1, Cat-2, Cat-3 i Cat-4); la missió FSSCat, que va guanyar el premi Copernicus Master ESA Small Satellite Changes; el projecte ONION (Operational Network of Individual Observation Nodes), que des del 2020 promou el programa Horizon EU de recerca i desenvolupament; el nanosatèl·lit Android Betind the Stratosphere, basat en estàndards comercials i tecnologies dels telèfons intel·ligents; i un hardware que actualment desenvolupa per als CubeSats i que se centra en millorar la modularitat de les plataformes de nanosatèl·lits.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram