[Foto: IEEC]

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha presentat el projecte MARE, desenvolupat per isardSAT dins del marc del primer Concurs d’idees de casos d’ús d’observació de la Terra per al sector privat, coordinat per l’IEEC en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICG). El seu focus ha estat aplicar l’Observació de la Terra al sector agrícola i oferir informació detallada per a la posterior presa de decisions.

Així, MARE ha desenvolupat una metodologia a partir de les dades de satèl·lit que hi permet tenir una visió integral de la sequera i la necessitat d’aigua als cultius. Per això, ha monitorat l’aigua disponible al sòl i generar un índex de sequera amb una resolució de 100 m en les parcel·les de les comunitats regants d’Aigïues Segarra-Garrigues i la Terra Alta.

La companyia isardSAT ha desenvolupat nous algorismes i els ha sumat a les observacions dels satèl·lits Landsat de la NASA 7, 8 i 9 i de NasasMAP i a les dades recollides del 2015. Amb tot plegat, ha generat mapes d’un índex nou de sequera i de les estimacions setmanals de continguts d’aigua en sòl agrícola.

A banda, també han entrat en joc les dades del segon nanosatèl·lit de l’Estratègia NewSpace del Govern, el Menut. A partir d’aquesta informació, s’han dissenyat mapes d’humitat del sòl i de temperatura a través de tècniques d’intel·ligència artificial, les quals han aportat una resolució pionera de cinc metres. Amb aquests mapes poden apreciar-se les diferències d’humitat entre els camps i en relació amb els camins que els envolten.

L’IEEC se suma a la declaració per al foment d’un sector espacial responsable
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram